jager

Timothy Snyder történész 7 pontja az ukrajnai háborúról

2022. október 11. - Jäger.

Timothy Snyder neves amerikai történész-professzor, a Yale egyetem tanára, még nyáron írt blogján az orosz - ukrán háború végkimeneteléről, melyet viszont a hazai média csak most kapott fel. Snyder egyértelműen Oroszország vereségét várja a harcoktól, mert szerinte Putyin 7 fontos területen is vesztésre áll.

snyder.jpg

Timothy Snyder történész (forrás: LINK)

Snyder pontjai a következők:

1. Idő. Snyder szerint Oroszország ellen dolgozik az idő, mert folyamatosan egyre rosszabb pozícióba kerülnek az oroszok az egyre több váratlan tényező miatt. Akkor volt igazi esélyük a teljes győzelemre, amikor megindították a harcot. De a villámháborús tervük kudarcot vallott és most már minden nappal, héttel, hónappal csökkennek győzelmi esélyeik. 2. Gazdaság. Oroszország egy idő után gazdaságilag nem fogja bírni a harcot, mert a szankciók megviselik és lemarad a folyamatosan nyugati technológiával erősödő, egyre modernebb ukrán hadsereggel szemben. 3. Logisztika. Ebben is hátrányban van Oroszország, mert Ukrajna könnyebben biztosít mindent csapatai számára, lévén, hogy saját területén harcol, míg az orosz csapatokat messziről és bonyolult módon, nagy költségek árán látják el mindennel. 4. Domborzati viszonyok Oroszország számára nagy hátrányt jelentenek az ukrajnai domborzati viszonyok (folyók, hegyek, egyebek), lassítva hadmozdulataikat 5. Harcmodor. A háború most következő szakaszában az ukránokhoz egyre nagyobb mennyiségben kerülő nagy hatótávolságú nyugati fegyver-rendszerek az orosz harcmodor eddigi legfőbb erősségét fogják kiiktatni. 6. Erkölcs és morál. Az ukránok saját hazájukért harcolnak, az oroszok egyetlen emberért (Putyinért). A harci morál ennek megfelelően is alakul: az ukránok egyre elszántabbak, az oroszok egyre kevésbé akarnak harcolni. 7. Stratégia. Hibás az oroszok arra épülő stratégiája, mely az ukránok megtörésére épül a polgári lakosság elleni rakétatámadásokkal.

Eddig Snyder 7 pontja és érvelése az ukrán győzelem (orosz vereség) mellett. Nézzük melyek lehetnek relevánsak, jogosak és elfogadhatóak, illetve melyek azok, melyekben Snyder esetleg téved.

Az idő, mint tényező nem biztos, hogy az ukránoknak kedvez. Ne felejtsük: teljes mértékben a NATO -ra vannak utalva, ha a NATO államok nem adják tovább nekik a fegyvereket, akkor vége a harcnak. Ellenben Putyinnak senkivel sem kell egyeztetnie, teljes katonai potenciálját bevetheti. Készletei révén még évekig háborúzhat Ukrajnában. Ezen a téren Snyder okfejtése téves.

Gazdaság - logisztika: mindkettő bonyolult kérdés. Egyelőre a szankciók csak minimálisan vetették vissza az orosz gazdaságot és Ukrajnában harcoló hadseregében is a hagyományos fegyverek dominálnak. Logisztikailag bizonyos többlet-költség az oroszok számára az Ukrajnában bevetett 300 ezres katonai állomány ellátása, de koránt sem megoldhatatlan. Mindenesetre nem tűnik döntő problémának.

Domborzati viszonyok. Ez a legkevésbé releváns pont Snyder felsorolásában, hiszen bármely országban is folyna a harc, a helyben élők (saját országuk alaposabb ismerete okán) mindig élveznének bizonyos előnyöket. A kérdés csak az, hogy Ukrajna esetében ez mennyire lehet döntő tényező. Ukrajna nem egy extrém domborzatú ország, nincsenek hatalmas hegyei, így ez a szempont nem kerülhet a háborút megfordító tényezők közé.

Snyder utolsó 3 pontja viszont nagyon is lényeges: harcmodor - morál - stratégia. Nos, a távolsági, tüzérségi harcmodor valóban nagy versenyéhez érkezett: kiderül hamarosan (a téli időszak és a tavaszi nagy előretörési kísérletek alatt) hogy valóban annyival jobbak e a nyugati fegyverrendszerek és hogy képesek e ezekből annyit átadni Ukrajnának, amennyi nekik szükséges. A harci morál egyelőre valóban sokkal jobb az ukránoknál, de ez rögtön változhat, ha az oroszok is érnek el front-sikereket. Másrészt viszont, ha az orosz nagyvárosokban megindulnak a tömeges tiltakozások, előállhat akár olyan helyzet is, hogy komplett orosz katonai alakulatok tagadják meg a harcot Ukrajnában és megkezdődhetnek a hazaszökések, dezertálások is. Végül: az ukrán lakosságot direktben támadó orosz stratégia valóban értelmetlen, sőt inkább Ukrajnának kedvez, mert még jelentősebb nyugati felháborodást okoz és még több katonai segítség átadására ösztönzi a NATO államokat.

A háború hamarosan új szakaszába lép: minden jel arra utal, hogy az oroszok újra megkísérlik majd északról megtámadni Kijevet. Alighanem az új sorozások ehhez az új haderőhöz kellenek, melyek kiegészítik majd a belorusz haderőt a közös nagy hadműveletben. Nagyon nehéz hónapok előtt áll tehát Ukrajna, de az is egyre jobban látszódik, hogy a nyugati fegyverekkel az ukránok mára teljesen egyenrangú ellenfelévé váltak az orosz haderőnek. Jelenleg két egyenértékű hadsereg küzdelmének tűnik az ukrajnai háború.

jager_also.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jager.blog.hu/api/trackback/id/tr9317951272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2022.10.12. 10:48:37

A lényeg az, hogy az ukránok hadsereg addig él, amíg van NATO támogatás.

Jäger. 2022.10.12. 11:35:12

@Wildhunt: Igen, de tegyük hozzá: ha biztosított továbbra is a NATO támogatás, akkor Ukrajna akár győzhet is. Ami pedig még érdekesebb: ha Putyin addig feszíti a húrt odahaza, hogy elszakad az orosz lakosságnál, az a székébe is kerülhet.

Boldeone2 2022.10.12. 12:22:54

Az idő, mint tényező nem biztos, hogy az ukránoknak kedvez. Ne felejtsük: teljes mértékben a NATO -ra vannak utalva, ha a NATO államok nem adják tovább nekik a fegyvereket, akkor vége a harcnak"

- Ez lehetetlensèg. Ebben a harcba már 100%- ban beleállt az egèsz nyugat , nem lehet megállni .Putyint likvidálni kell, azt mindenki belátja ...

Gazdaság - logisztika: mindkettő bonyolult kérdés. Egyelőre a szankciók csak minimálisan vetették vissza az orosz gazdaságot "

- Mèg. De hosszabb távon egyre rosszabb kilátások vannak , esèlye sincs a javulásnak . Vegül kőkemènyet ütnek a szankciók
Több mint 1000 nyugati vállalat ment el, ezt nem lehet talán soha pótolni
Óriasi bukás jön...

Boldeone2 2022.10.12. 12:29:43

A háború hamarosan új szakaszába lép: minden jel arra utal, hogy az oroszok újra megkísérlik majd északról megtámadni Kijevet. Alighanem az új sorozások ehhez az új haderőhöz kellenek"

- Ezt mèg nem tudjuk. Szerintem csak el akarják terelni a dèli ès keleti frontról a figyelmet . Annyi erejük nem lesz , hogy bevegyèk Kijevet. Az ukránok minden hidat leromboltak, mindent elaknásítottak, vízzel elárasztottak
Kőkemèny a vèdvonaluk. Ráadásul a belorusz katonák nem harcolnak Ukrajna ellen . Szegről- vègről sógorok az ukránokkal ..

Az idő szerintem mindenkèppen az ukránoknak kedvez . Már mindenki belátja , Putyint minden eszközzel meg kell buktatni , nincs B terv...Jöhetnek a nagy hatótavolságú amerikai rakèták...
Itt hibát leginkább Putyin tud elkövetni ....

fkv.119 2023.04.08. 03:47:17

"Egyelőre a szankciók csak minimálisan vetették vissza az orosz gazdaságot"

Most még röhöghetnek, hogy megvették a Samsung S22-t a boltban, nem rosszabb az mint amit Nyugaton kapni. És 20 év múlva, akkor is jó lesz az a technológia? 30 éve is ez volt, Audi helyett Trabant, Lada, az is 10 év sorbanállásra a Merkúrnál... A berlini falat elég hamar el kellett kezdeni építeni, hogy ne ürüljön ki a komcsi blokk, onnantól 89-ig már csak időhúzás volt, hogy mikor csordul túl a népharag. Megtette a COCOM lista a hatását, most is meg fogja. Csak ki kell várni, nem 5 perc az.

fkv.119 2023.04.08. 03:54:04

"az ukrán lakosságot direktben támadó orosz stratégia valóban értelmetlen, sőt inkább Ukrajnának kedvez, mert még jelentősebb nyugati felháborodást okoz és még több katonai segítség átadására ösztönzi a NATO államokat"

De ennél is fontosabb, hogy elvágták a testvérnép kapcsolatot az ukránokkal. Főleg a keleti, muszkák által lakott részen, hiszen pont ott folynak a harcok, rombolják a házakat, lövik halomra a civileket, ahol a legtöbb muszka lakik, és elvileg azoknak havernak kéne lenniük. De hát nálunk se volt nagy haverság 150 év megszállás után a török testvérnéppel, ott is hasonló szintű szeretetet tudnak kivívni maguknak. Az eddig felerészben EU, felerészben muszkabarát országból csináltak egy egységesen, majd 100%-ban EU barát országot. Putyin megoldotta azt, hogy az ukránok EU kompatibilisek legyenek, ne maradjon áruló 5. hadtest az országban, akik miatt nem vennék fel őket az EU-ba, NATO-ba. És hozzácsapta a svédeket, finneket, akik szintén beszaladtak a nyitott kapun, amíg még nem késő. Ez így full vereség, akkor is, ha a hadszíntéren győznek. Ebben az esetben jön Afganisztán 2.0, ahol már egyszer ők is jártak, így ismerős lesz onnan a futás is.
süti beállítások módosítása