jager

Az összes eddigi Alien-rész áttekintése

2024. augusztus 17. - Jäger.

A mozikba került végre a rajongók által már régóta nagyon vár Alien: Romulius, mégpedig Fede Alvarez rendezésében. A legújabb fejezet elemzése előtt érdemes végigtekintenünk az eddig elkészült Alien-részeken (nem ide sorolva most a versus részeket, melyekben az Alien és Predator franchise -ok keveredése valósul meg). 

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

alien_1979.jpg

A kép forrása: www.wired.it

Az eredeti, legelső nagy klasszikus epizód, A nyolcadik utas: a Halál a jelenleg már kilenc részre bővült Alien franchise egészéből. Annak idején 1979-ben Ridley Scott az előtte való évben megírt Alan Dean Foster regényből dolgozott, és remek érzékkel az akkoriban még kevéssé ismert, 30 éves, de 180 centis Sigourney Weavert kérte fel a főszerepre. Az első Alient Hans Rudolf Giger, svájci képzőművész alkotta meg, amiért 1980-ban Oscart is kapott, a lény bőrébe pedig a 218 centis nigériai Bolaji Badejo bújt. A sztori azért is lett hátborzongató, mert egy olyan életformát tárt a néző elé, mely realisztikusan hihető és mégis megdöbbentő volt. Márpedig a filmrajongók szeretnek megdöbbenni, és szeretik az újdonságokat is. Az Alien pedig újdonság volt a tojásból szaporodó, majd arctámadókká váló, végül az emberi testből kirobbanó, később pedig hatalmasra növekvő xenomorfokkal. A Nostromo űrhajó 2122-ben látszólag véletlenül vetődik az LV-426 kódjelzésű bolygóra, ahol egy idegen életforma elhagyott űrhajóját találja. Az idegen humanoid jellegű hatalmas holttestét megtalálják, de egy másik idegen életformát is, mely a már említett tojásokat hagyja az űrhajóban. Az egyik ilyen tojásból arctámadó jön elő, és megfertőzi a legénység egyik tagját. Elhelyezi belsejében a petéjét, így kerül a Nostromóra. A nyolcadik utas a 7 fős legénység mellett tehát az egyik űrhajós testében fejlődő Alien lesz. Ez végez mindenkivel az űrhajón, egyetlen kivétellel: ő Ellen Ripley hadnagy. Zseniálisan kitalált idegenek, különleges sztori, megdöbbentő világ. Ez lett az Alien 1979-ben. Értékelés: 5 csillag.

5csillag.jpg

A bolygó neve: Halál (1986)

aliens_1986.jpg

A kép forrása: filmchoolrejects.com

A kilenc részre bővült Alien-franchise legjobb része az 1986-os Aliens (A bolygó neve: Halál), mely annak idején James Cameron rendezésében hódította meg a világot. Sikerének titka főleg a harcokkal és fordulatokkal teli cselekmény, melyben kommandósok küzdenek meg az idegenekkel egy messzi bolygón, az LV-426-on. Ripley (Sigourney Weaver) a legelső rész után több mint 50 évig sodródik a világűrben, mire észlelik kapszuláját. Miután a társaság nem nagyon hisz neki az Alienekkel kapcsolatban (és hogy miért robbantotta fel a Nostromot), próbál beilleszkedni és normál életet élni, de rémálmok gyötrik.

Egy nap megkeresi a hadsereg azzal, hogy térjen vissza az LV-426-ra kommandósokkal, mert kellene a segítsége ott, hiszen megszakadt a kapcsolat a planétával (és lehetséges, hogy épp az Alienek miatt). Az említett bolygón ugyanis terraformáló telep működik családokkal, akikkel egy ideje nem tudnak kommunikálni. Gyanús lesz mindenki számára, hogy esetleg valóban valamiféle idegen lények állnak a dolog mögött. Vagyis már kezdenek hinni neki.

Ripley némi vívódás után vállalja az utat, hátha megszabadul rémálmaitól. Meg is érkezik oda a kommandós csapat, melynek rangidős vezetői: Gorman hadnagy (William Hope), Apone őrmester (Al Matthews) és Hicks tizedes (Michael Biehn). Velük van a társaság egyik főembere is, Burke (Paul Reiser), aki viszont inkább csak a lények megmentésével törődik, mint a katonákkal, és el is árulja őket. A harc az utolsó néhány emberig tart, aki ezúttal Ripley mellett Hicks és egy kislány, akit ott találtak mikor megérkeztek, egyedüli túlélőként. A film zárása valódi akcióözön, mert az Alien-királynővel is megküzdenek. A rakodógép kontra óriás-Alien jelenet az egyik legjobb az egész Alien-franchise-ban. A bolygó neve: Halál végig nagyon izgalmas, és látványban is nagyon erős. Értékelésem természetesen így öt csillag.

5csillag.jpg

Az Alien 3 (1992)

alien3.jpg

A kép forrása: theasc.com

Az Alien franchise egészét tekintve még mindig az első két rész a legjobb (A nyolcadik utas: a Halál és A bolygó neve: Halál), de szorosan követi ezeket két szintén színvonalas fejezet, melyek nálam holtversenyben vannak egymással. Ezek az 1992-es Alien 3, David Fincher rendezésében és a 2017-es Prometheus Ridley Scottól. Az Alien 3 több dolog miatt is jó, az egyik a nyomasztó hangulata és félelmetes, futurisztikus, lepusztult stílusa, melyet a rendezés színekkel, fényekkel és a Fury-161 börtönbolygó sajátos megjelenítésével ér el. Minden szürke, kihalt és a halált idézi. A második különlegesség a karakterekben rejlik: a rabok vallásosan megtért, de veszélyes gyilkosok, akik ugyanakkor szembeszállnak a telepre érkező Aliennel. Charles S. Dutton kitűnően alakítja a rabok szószólóját és vezérét. Kiemelkedik a szereplők közül Charles Dance is, aki az egyetlen az egész Alien-filmvilágból, aki lefeküdt Ripley-vel. Szegény Hicks flörtölt vele a második részben, de több nem történt köztük. Az Alien 3 vége drámai, az egyetlen epizód, ahol Ripley nem győz az idegenek felett, és belehal a küzdelembe, éppen, amikor belőle is kitörne egy királynő magzat. Értékelés: 4 csillag.

4csillag_1.jpg

Az Alien 4 (1997)

alien4.jpg

A kép forrása: LINK

Az időben legkésőbb játszódó Alien-fejezet a negyedik epizód, melynek cselekményét 2381-re teszi a script. Egyben sajnos ez az egyik leggyengébb rész is. Ennek egyik oka maga az alaptörténet: Ripley meghalt a harmadik fejezetben, de klónozni próbálják, nyolcadik kísérletre létre is jön az életképes, új Ripley. Mutat azonban érdekességeket, hiszen félig már ő is Alien: az egyik jelenetben például már savas valamennyire a vére is. Abban a jelenetben derül ez ki, amelyikben vas cellája falát a tenyere megsebzésével és a kifolyó savas vérrel keni be, megszakítva az elektromos vezetékeket is. Ez kb. az első gagyiság. Aztán jön az, hogy létezik egy olyan humanoid Alien, aki anyjaként tekint Ripley-re, végül, hogy úgy ölik meg ezt a fura idegent, hogy egy parányi lyukon kiszívja a világűr. Mintha zseléből lenne a teste. Über gagyiság. Sajnos a negyedik epizód tele van ilyenekkel, bár van pár izgalmas scene is, és akadnak jó szereplők. Például Winona Ryder (mint mesterséges személy) és Ron Perlman mint bandafőnök. Azért összességében maximum 3 csillagot ér az egész.

3csillag.jpg

Prometheus (2012)

prometheus1.jpg

A kép forrása: gamespot.com

Az ókori görög mitológiában Prométheusz az a titán, aki Zeusz parancsára megteremti az emberiséget, és nekik adja a tüzet, vagyis a fejlődés kulcsát. Prométheusz az istenek mintájára teremti meg az embereket, miként a Prometheus című Alien-filmben is az idegenek önmaguk képmására hozzák létre az emberiséget. Csakhogy az emberek rossz útra térnek, és teremtőink a kiirtásunkról döntenek. Ennek kivitelezésére hozzák létre kutatóbázisukat egy idegen bolygón, és teremtik meg a gyilkos Alien géneket. A tervük szerint ezeket valahogy a Földre juttatják, és mi kipusztulunk. A terv azonban nem működik: az Alien genomok ugyanis őket ölik meg. A Földön közben Dr. Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) és Dr. Charlie Holloway (Logan Marshall-Green) felfedezik, hogy hol található az a bolygó, ahol teremtőink dolgoznak, így a gazdag Peter Weyland (Guy Pearce) és segédje (egyben rokna), Meredith Vickers (Charlize Theron) segítségével elindulnak oda. Az űrhajó parancsnoka Janek (Idris Elba). A kis csapat csak lassan ébred rá az igazságra, arra, hogy a hatalmas termetű humanoid idegenek nem éppen jóakaróink, és az általuk kikísérletezett biológiai fegyver halálosan veszélyes. Ekkor már késő: megkezdődik a harc az Alienek és a kutatócsapat között. A Prometheus kicsit kakukktojás az Alien-filmek között, mert részint összeköti a korábbi részeket az újakkal, részint eredettörténetet ad az egész franchise számára. Értékelésem mindezek miatt öt csillag.

5csillag.jpg

Covenant (2017)

prometheus.jpg

A kép forrása: hollywoodreporter.com

A két klasszikusnak számító eredeti rész vagyis az 1979-es Nyolcadik utas illetve az 1986-os Bolygó neve után az Alien 3 és a Prometheus a legjobb fejezetek. Ezeket követi csak nagy lemaradással az Alien 4 és a Covenant melyek szerintem a kevésbé jól sikerült epizódok közé tartoznak, akárcsak a versus részek (amelyekben az Alienek a Predátorokkal harcolnak). Bár a 2017-es Covenant is Ridley Scott rendezése, ezúttal nem sikerült az a bravúr, ami a legelső résznél és a Promethetusnál is vagyis egy jól kitalált történetet látványosan és izgalmasan megjeleníteni. A Covenant ugyanis meglehetősen bugyuta magyarázatot ad mindenre: a script szerint a Prometheus végén elemenekülő Shaw doktort (Noomi Rapace) a gonosz szintetikus David (Michael Fassbender) öli meg, majd gondoskodik arról is, hogy a teremtőink bolgyójára is eljusson az Alien-fegyver vagyis az a kikisérletezett anyag, mely az űrhajóról kiszórva elpusztítja az egész civilizációt. Ezt zeszi ugyanis David: kiirtja a teremtőket (az óriásokat). A tette után ott is marad a bolygón, bevárva amíg odavetődik egy emberi űrhajó. Ez be is következik 2104-ben, a Covenant űrhajó ugyanis leszáll a felszínen. Az út során ugyan meghal a parancsnok, ám párja Daniels (Katherine Waterston) és Oram (Billy Crudup) átveszik a vezetői szerepeket. Gyorsan megfertőződnek azonban a bolygón mindenhol fellelhető kis gumókból sőt rákjuk támadnak azok a furcsa emberszerű Alienek is, akiket David fejleszt ki az évek során, amí várakozik az emberekre. Végül sikerül David terve: megtéveszti a hajón utazókat, megmenti ugyan átmenetileg őket, de közben helyet is cserél a tökéletesen ugyanolyan külsejű Walterrel és feljuttat és Alient a Földre induló űrhajóra. A Covenantban csak a legvégén láthatunk igazi Alient és igazából csak az utolsó percekben kapunk valódi Alien élményt. Értékelésem: 3 csillag csupán.

3csillag.jpg

jager_also.jpg

..

A bejegyzés trackback címe:

https://jager.blog.hu/api/trackback/id/tr8718468015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antonov_ 2024.08.19. 08:41:10

Ha az IMDb népszerűségi listát nézzük, ott a két klasszikus epizódot (Nyolcadik utas és Bolgyó neve) a Prometheus követi. Ezek után holtversenyben áll az Alien 3 és a Covenant. A lista legvégén van az Alien 4 és a két versus epizód. A Rotten Tomatoes listája kicsit eltér, bár az első három helyen ott is ugyanaz a 3 film áll. Ám a Rotten oldalán a Covenant sokkal jobban áll (4.helyen), beelőzve az Alien 3-at és 4-et is.
süti beállítások módosítása