jager

Weltkrieg

2022. október 09. - Jäger.

Két oldal harca jelenik meg mindenhol a napjainkban folyó Weltkrieg hadszínterein: a tajvani konfliktusban, az iráni - izraeli viszályban, az EU-n belüli vitákban, a nemzeti-populista autokráciák megerősödésében és természetesen az ukrajnai háborúban is. De kik alkotják a két oldalt? Az egyiken az "euro-atlanti demokráciák" állnak a másikon pedig a "nemzeti-populista autokráciák".

Nemzeti-populista autokráciák: jellemzőjük az "áldemokrácia" megvalósítása, melyben a tekintélyelvű berendezkedés a meghatározó, vagyis  egy adott párt párt illetve vezető teljhatalma, mely találkozik a populizmusra fogékony többségi tömegek akaratával. Ilyen módon a sajtó és a demokrácia korlátozása népi jóváhagyást és szentesítést kap, mely demokratikusnak láttatja ezeket a rendszereket. Ilyen nemzeti populista rendszer jellemzi a következő országokat: Törökország, Lengyelország, Szerbia, Oroszország és valamilyen szinten Irán is [ott a vallás hatása más köntösben mutatja meg a rendszert]). Ezt az oldalt támogatják a legnagyobb diktatúrák is Közép-Ázsiában (CSTO tagok), illetve Kína és Észak-Korea, plusz a leginkább korrupt harmadik-világbeli országok egy része Afrikában és Dél-Amerikában. A Föld országainak közel fele vagy eleve ide tartozik, vagy szimpatizál ezzel az oldallal. Katonai szempontból viszont kiesik ebből a körből Lengyelország, mely az oroszokkal való ellenséges viszonya miatt a nyugathoz húz és feltehetőleg Törökország is, mely papíron a NATO tagja (egyelőre).

Euro-atlanti demokráciák: Az utolsó demokráciák a Földön, melyekben a vezetők leválthatóak, a sajtó szabadon működik és a tömegek nem egy adott párt illetve vezető (vagy ideológia) mögé állnak be, hanem fenntartják maguknak a jogot arra, hogy szabadon válasszanak a színes politikai paletta kínálta alternatívák közül. Ide tartozik többek közt Kanada, az Egyesült Államok és a Nyugat-európai országok mindegyike, így Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország, a Benelux államok, délen: Spanyolország, Portugália, Olaszország, illetve Észak-Európa. Ezt a tömböt támogatják a legfejlettebb ázsiai országok is: Japán, Dél-Korea plusz Ausztrália, Új-Zeland. Mindannyian elkötelezettek a demokrácia, a szabad piacgazdaság és a globális gazdaság mellett, mely célokért hajlandóak az összefogásra és közös gazdasági katonai szervezeteik fenntartására. Legerősebb katonai összefogásuk a NATO mely ha egységesen lép fel, akkor jelenleg a legerősebb katonai szövetség a Földön.

Két oldal tehát, melyek 2021- óta (ekkor támadta meg Oroszország Ukrajnát) egyre fokozódó szembenállást mutatnak és egyre inkább megszervezik szövetségeiket.

A nemzeti-populizmus 5 külpolitikai szentenciája:

  1. Az USA titokzatos háttérvezetői (a Deep state milliárdos körei) irányítják az egész világot, elnyomva mindenkit, tönkretéve minden más országot és kizsákmányolva az embereket (főleg a magyarokat).
  2. Az EU maga az ördög, hiszen nem engedi a nemzeti törekvéseket szabadon szárnyalni érvényesülni (főleg nálunk Magyarországon)
  3. Putyin az igazság bajnoka és a világ hőse, mert szembe mer szállni az amerikaiakkal és az EU val, akik fondorlatos módon fenyegetik őt, felrúgva a minszki egyezményeket és körbevéve, minden irányból fenyegetve Oroszországot.
  4. Az ukránok egytől egyig nácik, akik lealázzák a kinti magyarokat és akik 2014 óta sanyargatják a náluk élő oroszokat is, majd kiügyeskedték a nyugati segítséget az Ukrajnai háborújukhoz. Mely háborúért természetesen ők maguk a felelősek és nyilvánvalóan az USA.
  5. Orbán Viktor a lehető legjobb vezető, mert szembeszáll az EU-val és az USA -val, amiért a nemzet érdekeket képviseli és amiért Putyint támogatja.

Az euro-atlantisták 5 szentenciája:

  1. A Nyugat-Európai országok, Kanada és az USA demokratikus berendezkedésűek, vagyis a nép által megszavazott parlament vezeti őket, tisztviselőik (miniszterelnökeik) leválthatóak, sajtójuk pedig szabadon működik. Egyik országot sem vezetik leválthatatlan autokraták vagy diktátorok.
  2. A nyugati országok a demokrácia eszméjének és a szabad kereskedelemnek a védelmében hozták létre szervezeteiket, melyek közül a NATO katonailag is védelmezi tagországaikat.
  3. Az euro-atlanti tömb bármely országot tárt karokkal fogad, amelyik felvállalja közös elveiket, azaz az emberi jogok és demokratikus alapelvek tiszteletben tartását. Azok az államok, autokráciák és diktatúrák, amelyek viszont elutasítják ezeket, ellenségeiknek számítanak. Így Oroszország is.
  4. Az Ukrajna elleni orosz támadás jogtalan és a nemzetközi szabályokat durván megsértő háborús agresszió, melynek során az orosz hadsereg emberiesség elleni háborús bűnöket követ el az ukrán polgári lakosság sérelmére (lakóházak, iskolák, óvodák, kórházak bombázása, kivégzések sokasága szerte Ukrajnában).
  5. Magyarországnak hűnek kellene lennie az európai demokratikus elvekhez és el kellene utasítania az orosz mintájú autokráciát illetve a kínai, észak-koreai mintájú diktatúrát. Ennek megfelelően támogatnia kell az orosz agressziót elutasító törekvéseket.

***

A bejegyzés trackback címe:

https://jager.blog.hu/api/trackback/id/tr7217950578
süti beállítások módosítása