jager

Ukrajna új határai

2023. július 03. - Jäger.

Egyelőre nem tudni hogyan végződik (és mikor zárul) az ukrajnai háború, egy azonban nagyon valószínű: Ukrajna megosztott lesz és új határrendezés követi majd a harcokat. Bár Zelenszkij következetesen olyan retorikát folytat, hogy MINDEN területet visszakövetelnek (az oroszok által 2014 óta elfoglalt övezetekből) és CSAK olyan békét fogadnak el, ami ezt garantálja számukra, valójában nagyon kevés erre az esélyük. Sokkal valószínűbb egy kelet és nyugat Ukrajna megalakulása. De hol lesz majd a határ és a nyugati rész kap e EU illetve NATO tagságot?

A leendő határvonalért folynak most a harcok, mert több opció is lehetséges. Az oroszok számára legkedvezőbb határról már jelentek meg orosz nacionalista térképek. Ezeken az Ukrajnától elvett terület neve: Novorosszija (Новороссия). A történelmi analógiához Nagy Katalin koráig kell visszamennünk, amikor 1775 és 1802 között ezen a néven Oroszország ütközőállamot hozott létre az Oszmán Birodalommal szembeni védekezés érdekében. Éppen az elvenni tervezett ukrán területeken.

ukraine_borders.jpg

A kép forrása: LINK

Ez megosztás egy nagyjából lengyelországnyi Ukrajnát hozna létre, melyről leválna a 9 Kelet-ukrajnai régió és a Krím. A maradék terület Kijev központtal működhetne tovább önállóan, mégpedig az EU és a NATO védelmi garanciáival, esetleg ezen szervezetek tagjaiként. A keleti rész Novorusszija néven kerülne orosz fennhatóság alá.

Viszont az ukránok Novorosszija megalakulását és az említett mértékű területvesztést nyilván tűzzel-vassal ellenzik. A harctéri realitások egyelőre alá is támasztják, hogy ez valóban túlzás lenne. Jelenleg valószínűbbnek látszik egy kisebb Novorusszija kialakítása, melybe nem tartozna be Harkov és Dnyipropetrovszk.  ukraine_novorussija.jpg

Ez a megosztás egy valamivel nagyobb Ukrajnát hagyna meg önálló államnak. Ami az újjáépítést illeti: mindkét esetben megosztottan valósulna meg, hiszen a keleti részben oroszországi, a nyugatiban pedig európai segítséggel történne meg. A kisebb Ukrajna verzió esetén olcsóbb lenne a helyreállítás, viszont jelentősen gyengítené a kijevi központ gazdasági erejét a két megye elvesztése.

Természetesen a nyugati, szabad Ukrajnának mindenképpen EU és NATO tagnak kell lennie, különben nem lenne garantálható biztonsága és gazdasági stabilitása illetve talpra-állása. Ezt a lépest mindenképpen meg kell tennie Brüsszelnek, akár úgy is, hogy a Putyin-párti tagállamok beszólását valamilyen módon korlátozzák.

A háború jelenleg teljes erőbedobással zajlik a felek között, ám igazi tétje kimondva vagy kimondatlanul is, a háború utáni Ukrajna határainak nyomvonala és a jövőbeni NATO - Oroszország demarkációs vonal kijelölése.

jager_also.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jager.blog.hu/api/trackback/id/tr3618158718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.20. 00:00:27

"akár úgy is, hogy a Putyin-párti tagállamok beszólását valamilyen módon korlátozzák"

Ez már megtörtént. A NATO-Ukrajna Tanácsot (vagy ahogy hívj/ták, most nem nézek utána) Magyarország vétója ellenére összehívták, ami az alapszerződés nyílt megsértése.

Ugyanez rendre megtörténik az EU-ban is, jogi ügyeskedéssel többségi szavazattal fogadnak el egyhangú szavazást igénylő határozatokat. Hatáskörtúllépés, egyebek.

gigabursch 2023.07.21. 10:02:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ezt a "demokratikus" módszert már az írek belépésekor bemutatták.
Addig lesz kötelező szavazni, amíg nem lesz meg az "elvárt" eredmény.

Amúgy szerintem Ukrajna, mint összetákolt állam nagy eséllyel szakadhat tovább, mint amit itt ábrázolnak.
Mert se a lengyelek, se a románok nem úgy viselkednének, mint akinek ne kéne valami, csak mindenki óvatosan tapogatózik, a felszíni szófosás alatt, akárcsak pártunk és kormányunk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.21. 12:46:03

@gigabursch:

"se a lengyelek, se a románok nem úgy viselkednének, mint akinek ne kéne valami"

Ez elég valószínű, csakhogy az EU már olyan határozottan letette a voksot U szuverenitada mellett, hogy szerintem senki nem fog próbálkozni lecsippenteni területet.

Pedig nekünk nemcsak azért lenne jó egy felosztott Ukrajna, mert akkor visszakapnánk Kárpátalját, hanem legesleginkább azért, mert nem lenne a szomszédunkban egy állig felfegyverzett, komoly háborús tapasztalatokkal rendelkező, velünk szemben halálosan ellenséges Ukrajna.

gigabursch 2023.07.21. 13:05:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ugyan már, szerinted az mit jelent, hogy ez a bagázs bármit is kijelentett?
11 hónap múlva választás, de már fél év múlva aktív kampány lesz mindenhol.
Szerinted hány politikus fogja kampánytémának azt a zászlajára tűzni, hogy "HÁBORÚ!"?

Tudjuk hogy hülyék és aljasok az Ollyópaji Jujjdejó parlamentjében ülők és a teljes bürokreténizmus brüsszeletben, de azért ennyire még ők se teljesen hülyék.

Mindettől függetlenül Ursula Fájcer van Lejjebb banya és haveri köre nagy eséllyel kakukkol.
Ergo semmi sincs kőbe vésve.
S ha most bedurvuló tél jön - minden esély megvan rá -, akkor majd lesz pislogás és szavazópolgári szinten "újratervezés"

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.22. 08:01:44

@gigabursch:

"hány politikus fogja kampánytémának azt a zászlajára tűzni, hogy "HÁBORÚ!"?"

Azt tűzik ki rá, hogy "Megvédjük Európát!"

És tovább szítják a háborút: az Európai BÉKEalapból az ukránokat, az orosz olaj és olajtermékek közvetítőkön keresztüli vásárlásával pedig az oroszokat finanszírozzák.

"azért ennyire még ők se teljesen hülyék."

Nem tudom eldönteni, vajon az aljasságuk vagy a hülyeségük nagyobb. Így tényleg bármi megtörténhet, de szerintem ukrán területek elcsatolásáig nem mernek elmenni, mert ahhoz az ukránoknak is lenne pár szavuk.

Na meg hogyan lehetne egy ilyen lépést eladni?

gigabursch 2023.07.22. 09:42:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Most hogy így írod, eljátszottam a gondolattal, hogy - mindamellett, hogy az aljassági faktor 300%-on pörög - talán mégse teljesen idióták a brüsszeli bürokretének.

Az tény hogy militáns gondolkodás nagyjából a horvát-szerb-görög vonalon (azaz Balkán) és az orosz-ukrán vonalon értelmezhető a térégben leginkább.
A militáns habitus mennyiségi felszámolása és a minőségi lecsökkentése csak kivéreztető háborúval lehetséges, tehát bármilyen politikai mázzal leöntött szószt nézünk, a népi hohólia csak akkor lehet az Ollyópalyi Jujjdejó tagja, ha a militarizmusát elhagyja valahol jó messze és ebben a "buliban" a ruszkik is jól megfáradnak.

Adja ég, hogy ne legyen igazam és ez a mocskosság, ami most konteó szinten végigment rajtam ne legyen igaz, mert ha mégis, akkor viszont az igazi háborús bűnösök ott ülnek Brüsszelben!
S az is lehet, hogy már rég felosztották Ukrajnát, csak még a percember politikusok még mindig nem tudnak róla és csak a szájukba adott szövegeket mantrázzák.

gigabursch 2023.07.22. 18:12:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Az ugye megvan, hogy az EU jelenlegi vezetője, aki SMS-ben rendel az alibabáról vakcinát is, meg a NATO főtitkári címre hajt valójában hogy néz ki a tükörben?

Kb így:
uploads.disquscdn.com/images/9a02a6775017ac6af132d0cfc851c059a6a3e8bcbb29727627524e49c7de3ace.png

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.08.06. 11:25:46

@gigabursch:

Bocsáss meg az elkésett válaszért.

"az is lehet, hogy már rég felosztották Ukrajnát"

Kitelne tőlük, de sztem nem éri meg nekik, mert akkor saját zsebből fizetnék a felosztott területek rendbetételét. Jobban járnak hitelek nyújtásával, amelyekért csrében bagóért felvásárolák, amit érdemes, az újjáépítés meg jó üzlet, plusz a belefektetett pénz szintén visszajön.

Ursula képe nagyon találó.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2023.12.17. 13:06:06

A NATO garancia véleményem szerint nem reális. addig nem fog megállni az orosz, amíg ez a stratégiai érdeke nem valósul meg: ez deklarált háborús célja is.
Az reálisabbnak tűnik, hogy Ausztria mintájára katonai semlegeség mellett ukrajna maradékával a posztban látható területen semleges állam alakul. a térképpel meglátásom szerint nagyjából egyetértek, bár Harkov sorsa (ahogy Odesszáé sem) dőlt el még.
Ez a harctéren fog eldőlni, majd kiderül. De mindkét város történelmileg is kapcsolódik Oroszországhoz.
Kiegészíteném még a Dnyesztementi köztársasággal, ennek a léte és összekapcsolása az orosz területtel stratégiai érdek, és ok a háború dél ukrajnai kiterjesztésére.
A Déli atomerőmű és környéke elfoglalása is várható szerintem.
süti beállítások módosítása