jager

Az ársapka ügy

2022. október 28. - Jäger.

A benzinre 2021 november 15 óta van ársapka Magyarországon, aminek annak idején valljuk meg mindannyian nagyon örültünk. Sokan vezetünk autót ráadásul a benzinár esetleges emelkedésének közvetett hatásaitól még többen függünk. Aztán jöttek az újabb ársapka-termékek: cukor, liszt, étolaj, sertéscomb, UHT tej, csirkehús. Itt tartunk. Mindezekből az jöhet le, hogy az ársapka jó dolog, hiszen mértéket szab a drágulásnak és véd is bennünket. Ugyanakkor közgazdasági szempontból valódi "rémálom" hiszen infláció-növelő hatású (pedig az már most is 20% körüli), amellett veszélybe sodorja a boltokat, a teljes élelmiszer-ellátó láncokat (ez által munkahelyeket) plusz az ársapkák megszüntetése után fénysebességű áremelést generál majd (ami akkor ha bekövetkezik garantáltan földhöz vág majd bennünket).

arsapka.jpg

A kép forrása: LINK

Van azonban az egész történetnek egy még emberibb oldala is: annak a 2 millió magyar embernek a megélhetése, sorsa akiket ma a legalsó 20%-nak tartunk. Velük mi lesz? Jelenleg az életbennmaradás szélén állnak, vagyis éppen csak kihúzzák fizetéstől fizetésig, egy részünk pedig már most minőségi és mennyiségi éhezőnek számít. Ráadásul számuk és arányuk folyamatosan nő, hiába sokkolnak bennünket fél milliós bruttó átlagbérekkel, amikor ezek az emberek egy-két százezerből élnek csupán (vagy még kevesebből). [Személyes megjegyzés az V. kerületi bankigazgató 3 milliós bérét átlagolni a városszéli tízesben, 30 m2-en aggonizáló Mari néni 100 ezres bérével nem éppen objektív eredményt ad, sokkal mérvadóbb lenne a medián jövedelem adatait közzétenni. Mint már ezt annyian és annyiszor említették különböző fórumokon, hasztalanul.]

Ami viszont fontos: ha egy országban ilyen magas az éhezés szélén állók aránya, ott az államnak igenis cselekednie kell: egyrészt az alapvető élelmiszerek árában lévő ÁFÁT csökkentenie kell (vagy inkább teljesen elengednie), másrészt az életbennmaradásukért a hatósági ársapkákat az általuk még megvenni bírt élelmiszerekre-gyógyszerekre ki kell terjeszteniük. Elsősorban a kenyér, tej, krumpli, némely felvágott és a hazánkban leginkább megvásárolt alap-gyógyszerek esetében életmentő az ársapka bevezetése. És az "életmentő" szó szerint értendő ebben az esetben. Mert ezek az élelmiszerek a puszta életben maradáshoz szükségesek. Ennek tükrében pedig az említett káros hatások dacára is muszáj meglépni a limitációkat. Akkor is, ha boltok várhatóan más termékek áremeléseivel kompenzálják majd az ársapkás termékekből kieső jövedelmékeiket. De a magasabb nivójú cikkeket jobb helyzetűek vásárolják meg, akiknek nem a puszta életbenmaradás a tét.

Egy valóban NEMZETI kormány megtenné válsághelyzetben mégpedig nemzetének 20 százalékáért, hisz ők is magyarok, nem csak a focisták, politikusok és párttagok. A kormány hamarosan előrukkol majd az új termékekkel, melyekre az ársapkát bevezeti, kérdés: a lakosság említett ötödére gondolnak e majd?  

Köszönjük, hogy szavazott! 

jager_also.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jager.blog.hu/api/trackback/id/tr1817965254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása