jager

Mennyit számít 100 db modern, nyugati harckocsi?

2023. február 19. - Jäger.

Az ukrán elnök Volodimir Zelenszkij nemrégiben 300 db modern, nyugati harckocsit kért az euroatlanti államoktól, hogy megfékezze a február elején indult donbaszi orosz támadást és hogy később, a tavaszra várható orosz offenzívát is képes legyen megállítani hadserege. Kérése logikus lépésnek tűnik (magam is így tennék, ha az ő székében ülnék - szerk) hiszen az oroszok egyre nagyobb páncélos erőkkel támadják hazáját, amelynek megsegítése mellett elkötelezték magukat az európai országok. Megjegyzendő: döntésükben az önvédelem is nagy szerepet játszik, hiszen ahogyan azt a napokban Bill Browder is megfogalmazta: "Ukrajna után Európa következhet". De nagy kérdés: tudnak e majd a NATO államok 300 harckocsit biztosítani Ukrajnának? Egyelőre úgy tűnik, hogy ennek csak alig felét. Viszont 100-150 harckocsit mennyit számíthat az ukrajnai harcokban?

t_90s_tank.jpg

T-90S harckocsi. A kép forrása: army-technology.com

Oroszország harckocsi-állománya a globalfirepower.com adatai szerint: 12 566 db páncélosból áll, amivel világelsők a bolygón. Csakhogy ez az irdatlan mennyiség, - ami egyébként több mint duplája az amerikainak (hiszen nekik "csak" 5500 db van) - nagyon vegyes minőségű (és korú). A leginkább ütőképes orosz harckocsik három típusba sorolhatóak: T-80, a T-90 és a T-14 (Armata). Ezek azonban az említett teljes mennyiségnek kevesebb, mint 10%-át alkotják. Itt kell kiemelnünk, hogy Oroszországban (és mellesleg a Föld legtöbb államában) a legyártott és hadrendbe állított stratégiai és/vagy nagy értékű fegyverek mennyisége hadititok. Nem tudható tehát teljes biztonsággal, hogy az orosz hadsereg mennyi T-80-as, T-90-es és T-14-es harckocsival rendelkezik, csupán közvetett információkból lehet következtetni erre és minden biztonságpolitikai oldal ezt is teszi (a globalfirepower is).

Visszatérve az orosz harckocsi-helyzetre: a legtöbb szakértő mindenképp ezer alatti számban említi a legmodernebb orosz tank-állományt, vagyis a felújított T-80, a legyártott T-90 és hadrendbe állt Armata flottát. Ami a két utóbbi típust illeti: a T-90-es 400-600 közötti, az Armata pedig max 2-3 tucatra tehető mennyiséget jelent. Ez a tény pedig erősen más megvilágításba helyezi a poszt elején említett 12 ezres harckocsi-haderőt. Ha ugyanis az elavult orosz típusok "találkoznak" a harcmezőkön az élvonalbeli nyugati harckocsikkal - vagyis amerikai Abrams, brit Challenger és német Leopard-2 tankokkal - akkor elavultságok okán alulmaradhatnak.

abrams_m1a2.jpg

Amerikai Abrams M1A2 harckocsi. A kép forrása: army-technology.com

Az említett NATO harckocsik ugyanis mind lőtávban, mind tűzgyorsaságban, mind pontosságban, mind védelemben (és egyéb más szempontokban) messze megelőzik az elavult T-55, T-60, T-62, T-64, T-70 és T-72 harckocsikat. Nem beszélve a régi orosz típusok felülről való védtelenségéről és arról a konstrukciós problémáról ami miatt gyakran robban fel az orosz harckocsik automata töltőrendszere és belső lőszerkészlete (javadalmazása). Ha viszont a modern orosz tankokat nézzük, azokból 600-800 -nál több aligha áll Putyin rendelkezésére és ennek maximum fele vethető be Ukrajnában (a többit vissza kell tartani a határok és belső területek védelmére). Így viszont újragondolva a címben feltett kérdést: 100-150 modern nyugati harckocsi a 300-400 Ukrajnába küldhető modern orosz harckocsi ellenében nem is jelent annyira elhanyagolható erőt, főleg ha azokhoz megérkezik a második 150 db is és okosan vetik be mindet a frontvonalakon.

Külön kérdéskör a kilőtt és/vagy elzsákmányolt orosz harckocsik mennyisége. Az Oryx nevű elemzőcsoport szerint eddig az orosz hadsereg 1700 db harckocsit vesztett a harcokban és ennek a meglepő mennyiségnek egy jelentős százaléka (kb 10-20%) tartozik az említett ezer darabból álló modern páncélos-flottához. Az említett Oryx honlapja tételesen is nyilvántartja a kilőtt és elhagyott 1776 db orosz tankot: "Documenting Russian Equipment". (Típusonkénti összesítésre ezúttal nem vállalkoztunk.)

Ukrajna harckocsikkal ellátása szempontjából egyébként mindegy, hogy Abrams, Leopard vagy Challenger harckocsikról beszélünk, ezek mindegyike kimagasló minőséget jelent. Hazánk 2018 decemberében Leopard 2A7 típusból rendelt 44 darabot, melyek jelentősen növelték védelmi kapacitásunkat (kiegészítve 24 db PzH2000 önjáró löveggel).

challenger_tank.jpg

Angol Challenger 2 harckocsi. A kép forrása: theatlasnews.co

Az elkövetkező hónapok nagy kérdései közé tartozik tehát, hogy megkapja e Ukrajna az Abramsokat, Leókat és Challengereket és a világ legjobb harckocsi-típusaiból valamennyit. És persze időben érkeznek e meg ezek a frontvonalakba. Egyelőre 14 db német Leopard-2 Ukrajjnában szállítása tűnik biztosnak másfél hónapon belül.

jager_also.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jager.blog.hu/api/trackback/id/tr6518053502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2023.02.20. 00:46:44

Abból az állítólagos 1000 modern orosz harckocsiból mennyit kell levonni már most a korábbi veszteségek okán? Mert azért veszett már el belőle pár + az ukránok is zsákmányoltak. Vagy az mind a régi, elavult típus volt?

Jäger. 2023.02.20. 04:12:00

@Balogh Zsolt: Azokat nagyon féltik az oroszok. Például Armatákat nagyítóval se találni sehol Ujrajnában. Amellett gyártják is azért a T-90-es típust. A veszteség ezekből kevesebb, mint az elavultakból. Az eddig kilőtt vagy elzsákmányolt 1500 orosz harckocsi talán 10%-a volt modern típus.

fkv.119 2023.04.08. 03:19:05

Azért az elavult típusokat se kell leírni, ha helyesen használják fel: nagy számban, túltelítve a védelmet. 1 Javelintől kifingik? Nem baj, ha több van, mint Javelin az ellenfélnél. És valószínűleg több hasznot hoz ha már nem kell "etetni", szervizelni többet. Rusholni még lehet vele, és ugyan értelmes ember nem szívesen ül bele, de mondjuk lehet wagneresek alá rakni, akiknek minden jobb annál, mint hogy lapáttal rohannak a géppuskásokra, mint most.
süti beállítások módosítása