jager

Putyin megbuktatható?

2022. szeptember 17. - Jäger.

A címben feltett kérdésre, mely szerint Putyin megbuktatható e, nem adható egyszerű igen vagy nem válasz. Főleg azért nem, mert bár minden diktátor megbuktatható (előbb-utóbb), de JELENLEG az orosz elnök hatalma nincs veszélyben (minden szankció és nyugati nyomás dacára).

putyin.jpg

A kép forrása: nytimes.com

Az orosz vezetőt napjainkban három tényező tartja hatalomban: az orosz nép, az orosz hadsereg (az állambiztonsági szolgálattal karöltve) és harmadikként az orosz nagytőke. A hadsereg vezetése a markában van, a nagytőke vezetőit sakkban tartja (tagjai egyelőre inkább az öngyilkosságot választják szembeszállás helyett), a lakosság pedig mindaddig nem tiltakozik a putyini rendszer ellen, amíg Vlagyimir nem rendel el sorozásokat és tömeges katonai behívásokat Oroszországban. Ezt a hibát pedig láthatóan nem követi el. A kérdés csak az, hogy melyik tényező inog meg az idő múlásával? Nézzük sorban.

A nagytőke tagjai sok szállal kötődnek Putyinhoz, erről az orosz elnök gondoskodott az elmúlt 22 évben, mióta megragadta a hatalmat 1999 decemberében. Rokonai, lekötelezettjei révén a putyini befolyás polipszerűen fonja át az orosz ipart és gazdaságot. Amíg ő maga a leggazdagabb Oroszországban (látható és nem látható vagyonát összeadva) és amíg nincs a legbefolyásosabb gazdasági szereplők között az embereit és rokonait kikerülő összefogás, addig nincs félnivalója az orosz legfelsőbb köröktől. 

Az orosz hadsereg tábornoki karát Putyin folyamatosan monitorozza, cserélgeti a vezetőket és mindenhová elhelyezi egymást is figyelő embereit. Ebben nagy gyakorlattal bír, hiszen hatalomra jutása előtt a KGB vezérkarában végigjárta a ranglétrát. Pontosan ismeri az emberek hatékony megfigyelésének trükkjeit és módjait. A katonai vezetőktől tehát egyelőre nyugodtan aludhat. Katonai elmozdításához olyan átfogó és titkos összefogás kellene a tábornokok és állambiztonsági vezetők között, mely jelenleg teljesen kizárt a nagyon szoros belső ellenőrzés miatt.

A harmadik tényező: az orosz lakosság, mely kétségtelenül a legveszélyesebb Putyin hatalmára nézve. Ezt a tényezőt lehet ugyanis a legkevésbé ellenőrizni. Mégis csak közel 150 millió emberről van szó. Jelenleg a putyini nacionalizmus nagyon népszerű Oroszországban és a hajdani nagyhatalmi romantika megidézése illetve a Szovjetunió egykori tekintélyének visszahozása is pozitív visszhangra talál az orosz nép körében. Ez persze csak addig van így, amíg az orosz családokból el nem kezdik sorra behívni a fiatalokat, gyermekeket, unokákat. Ebben az esetben ugyanis minden megváltozhat. Mindenki szeret büszkének lenni népe nagyságára, katonai sikereire, de senki nem szereti feláldozni ezért a célért saját gyermekét vagy unokáját.

Amíg a katonai pályát önként választók, hivatásosak és az állandóan fegyverben tartottak véreznek Ukrajnában, nem lesznek tömeges tüntetések Oroszországban. Ám ha megkezdik a tömeges mozgósításokat gyorsan változhat a helyzet. Az oroszokat ugyanis nem a szankciók, a sorban állások vagy a nélkülözések mozgósítják (ezek egyébként sem lesznek egy bizonyos pontot elérve súlyosabbak), hanem fiaik elvesztése. Ezt Putyin pontosan tudja. Mint minden populista diktátornak, neki is nagy erőssége a lakosság hangulatának érzékelése, a többségi vélemény pontos ismerete. Éppen emiatt nem rendel tehát el mozgósításokat és nem küld Ukrajnában mondjuk félmillió (vagy akár 1 millió) katonát, amivel kb 2 hét alatt eldönthetne mindent. Mert ez alatt a két hét alatt ő maga is megbukna.

A címben megfogalmazott kérdésre tehát a válasz: Putyin megbuktatható, de nem a szankciókkal, hanem az ukrajnai háború időleges megfordításával és a tömeges sorozások kikényszerítésével. EZT viszont a nyugati hatalmak tudják pontosan, nem vèletlenül nyomják a katonai és pénzügyi támogatásokat az ukrán hadseregbe.

jager_also.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jager.blog.hu/api/trackback/id/tr4017933819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.09.18. 14:29:01

Egyelőre az AEÁ-nak sem érdeke Putyin megbuktatása

Törpénelem 2022.09.18. 21:41:10

@gigabursch: Dehogynem. Potenciális veszélyforrás a világra és az USA -ra nézve. Nem irányítható, nem befolyásolható és teljesen kiszámíthatatlan.

Argus_ 2022.09.19. 16:37:34

Megbuktatható, csak kell(ene) egy alternatíva az orosz közéletből. Viszont ilyen egyelőre nincs. Aki bevállalná azt a jó öreg Vlagyimir eltünteti.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.19. 16:44:44

Sorosék nagyon mesterkednek, de az orosz nèp megvèdi elnökét.

Argus_ 2022.09.19. 16:47:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Micsoda félelmetes szervezet ez a Soros-féle szervezet. Retteg tőle a Fidesz, Oroszország, a populista nacionalisták, .. kezdek felnézni rájuk. Csak tudnak valamit, ha mindenki ennyire tart tőlük.

bordon 2022.09.19. 16:58:42

@Karma_: Putyin teljesen kiszámítható, ugyanis mindig is azt mondta, hogy elfogadhatatlan számukra a NATO további nyomulása kelet felé. Teljesen kiszámíthatóan cselekedett, annak megfelelően, ahogy korábban figyelmeztetett.
Az angolszász hatalmak elitjei háborút akartak, belekényszerítették Putyint is, ennyire irányítható, kiszámítható. Ugyanis a 2000-es évek óta tudja az angolszász imperialista hatalmak elitje, hogy Ukrajna NATO csatlakozása a vörös vonal, vörös posztó az oroszok szemében. Ezt az oroszok közölték, diplomáciai levelezések voltak ebben a tárgyban az amerikai diplomácia belsőköreiben. Erről az index pont hu-n is jelent meg mélyreható, alapos cikk. Ez nem konteó, hanem nagyon is ügyes, megfontolt nyugati művelet.
Putyin teljesen jól kezelhető, irányítható, így azt tette, amibe beleszorították az angolszász hatalmak. Tudták, mi lesz a következménye, mégis megpuccsolták az ukrán elnököt 2014-ben egy színes forradalom keretében.
Szíriában nem sikerült, Líbiában sikerült a demokráciaexport. Aztán megpróbálták Ukrajnában. Tudták pontosan, hogy ez hova fog vezetni, ezért is lépték meg, hogy az ukránok felhasználásával meggyengítsék Oroszországot.
A NATO-nak mi szüksége volt Ukrajnára? Semmi. Pont ahogy a hidegháború 40 éve alatt Ausztria és Finnország semleges tudott maradni, nem rohanták le az oroszok, ugyanúgy Ukrajna is lehetett volna továbbra is semleges, kapta volna az olajat és gázt az oroszoktól mélyen a világpiaci ár alatt, ha az ukrán oligarchák (Porosenkó és a többi) nem lopják el a nemzeti vagyont, akkor lehetett volna egy finn vagy osztrák mintájú jóléti állam ott. A Szovjetunió felbomlása óta Ukrjana volt az egyetlen volt tagállam, ahol az élet rosszabb lett, mint a SzU alatt volt. Minden más ex-szovjet tagállamban jobbra fordult az emberek sorsa. Tehát valószínűleg az ukránokkal, az ukrán elittel volt/van a baj.

Azért angolszászt és nem nyugatit írok, mert a német, francia, olasz stb. államoknak egyáltalán nem volt érdeke a háború. Csak az Európának már hátat fordított UK, a hadiiparára támaszkodva válságot elkerülni akaró USA és csatlósaik, Kanada és a Ausztrália, meg európai csicskásaik, a lengyelek, románok, baltiak akartak háborút.

Ukrajna ⅓-a minimum kétnyelvű, orosz és ukrán nyelven is beszél. Keleten, Krímben, Odesszában, Donbászban, Harkovban meg orosz tudatuk volt az embereknek. Az angolszász hatalmak pontosan tudták, hogy Putyin be fog avatkozni, ha a közvetlen szomszédságában orosz emberek veszélybe kerülnek.
Ha Mexikóban létesítene biológiai fegyver laborokat, ballisztikus rakéta támaszpontokat Kína vagy Oroszország, akkor Amerika 48 órán belül lerohanná Mexikót.
Pontosan így éreznek az oroszok, amikor a NATO a küszöbükre tolakodik.

Most mindenki Ukrajnával van elfoglalva, bár a nemzetközi érdeklődés egyre lanyhul. Most Oroszország a gonosz. Amikor a nyugati hatalmak megpuccsoltak mindenféle kormányokat, dzsihádistákat pénzeltek, fegyvereztek fel, teljes országokat romboltak le, egy generációnyi lakosságot irtottak ki Afganisztánban, Líbiában, Szíriában, Jemenben, akkor senki nem ajvékolt szankciókért Amerika, Szaúd Arábia, Franciaország meg az Egyesült Királyság ellen. Pedig hát a szaúdiak népirtást folytatnak Jemenben, de a szaúdi olaj az nem büdös, arra nem vezettek be szankciókat a nyugati nagyondemoktaták.

Az pedig ostobaság, hogy Putyin Amerikára nézve veszélyes lenne. Fél éve folyik az ukrán konfliktus és a nyugatiak ajvékolása ellenére Ukrajnán kívül sehol máshol nem folynak harcok. Még az oroszbarát Belaruszban se. A balti államok, lengyelek, románok, moldávok folyton sivalkodnak, hogy jaj, őket fogja már holnap délután lerohanni az orosz hadsereg. Amerikára meg hogy is lehetne veszélyes egy lokalizált kelet-európai konfliktus? Sehogy. Az amerikai hadiipar ujjong örömében, a dollár több éves mélyrepülés után most végre bivalyerőssé vált. Az euró meg a helyi ká-európai valuták meg WC papír értéke alá zuhantak. Mintha ez lett volna a konfliktus célja, megtorpedózni az európai (német) gazdaságot, felpezsdíteni az amerikait.

Ahova jelenleg átterjedhet az erőszak, az nem Amerika, hanem pont Oroszország. Az ukránok az angolszász hatalmaktól kapott fegyverekkel Oroszország területén támadnak katonai és civil infrastrukturális célpontokat.

Mellesleg ha szerinted Putyin nem befolyásolható, akkor miért vetettek ki az országára, annak vezetőire, üzleti köreire szankciókat a nyugati hatalmak? Ha Putyin befolyásolhatatlan, akkor bizony eleve értelmetlen szankciókkal befolyásolni próbálni. Nemde?

bordon 2022.09.19. 17:05:37

@ poszt
Teljes képtelenség, hogy Putyinra az orosz nép lenne veszélyes. Az index pont hu-n volt erről cikk, el lett magyarázva, hogy pont nem a népe, hanem az orosz elit veszélyes rá. A nép körében népszerű, amúgy sincs eszköz Putyin megbuktatására a nép kezében. Nyilván a választások korlátozottan szabadok, de az a helyzet, hogy az oroszok szemében Putyin még mindig ezerszer jobb, mint a jelcini idők oligarchái, az alkesz volt elnök. Az orosz ember nem él jól, de hamarosan lehet, hogy a német, olasz, francia is hasonló színvonalon tengődik majd. Úgy, hogy ők még csak nem is a háborút leginkább támogató országokban laknak. De kihat rájuk.
Valakiknek biztos megéri ez a háború, de azok nem az európaiak...
Jön majd jó drága LNG Amerikából, Katarból, szóval meg is van kinek éri meg ez a cirkusz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 17:15:45

"nem küld Ukrajnában mondjuk félmillió (vagy akár 1 millió) katonát, amivel kb 2 hét alatt eldönthetne mindent."

A háborúk már nem úgy működnek, hogy kizavarok a lövészárokból 10 embert két puskával és a lelőtt puskás fegyverék felvesz aki életben maradt. Az sem működik hogy százával küldök ki tankokat, amelyeket könnyedén kilőnek okos fegyverekkel.
A háború következtében Ukrajnának már több harcedzett katonája lehet mint az oroszoknak, ráadásul modern fegyverekkel. Kihajtani milliónyi újoncot a frontra, csak rettenetes orosz vérveszteséget eredményez, tényleges harci eredményeket nem.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.19. 17:18:03

@bordon: Már hogyne lenne a nép kezében erő. Ezt 1917 megmutatta. Ha erőszakos tüntetések kezdődnek, a fegyveres erők simán a lázadók oldalára állnak. 1991-ben is a nép Jelcin mellé állt és a katonák is szembe fordultak a puccsistákkal.

bordon 2022.09.19. 17:35:03

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Az ukránoknak eleve nagyobb volt a haderejük, mint az invázióra bevetett orosz csapatok száma. Ez volt az első hiba, hogy a támadók nem voltak brutális, elsöprő fölényben.
Az az igazság, hogy az oroszok ezt a műveletet elfinomkodták. Azt hitték, hogy támadási irányonként pár tízezer katonát felvonultatva majd a nyakukba borulnak az ukránok.
Ha lett volna eszük, akkor úgy kezdik a műveletet, ahogy az angolszász imperialista hatalmak szoktak háborút indítani (demokráciát exportálni). Először több tucat cirkálórakétával és ballisztikus rakétákkal kiiktatni a légvédelmet, radarállomásokat, reptereket, katonai vezetési pontokat, laktanyákat, politikai döntéshozás központjait. Majd jöhet a légierő, bombázókkal lezúzni a földön ragadt ellenséges repülőgépeket, lebombázni a hidakat, autópályákat, vasúti csomópontokat, gátakat, erőműveket, távvezetékeket, infrastruktúrát, gyárakat. Ez a légi terrorhadjárat kell hogy tartson legalább 2 hétig, de lehet, hogy 1 hónapig, aztán lehet elgondolkodni, hogy begördülhetnek-e a szárazföldi csapatok.
Ezt tette a fejlett, demokratikus Nyugat Irakban, Líbiában, Szerbiában.
Az oroszok meg első nap első órájában begördültek a tankokkal. Hiba volt. Amerikai módra először péppé kellett volna bombázni egész Ukrajnát.
Az egy vicc, hogy amikor az orosz csapatok Kijev elővárosaiban ténferegtek, akkor Kijevben volt internet, ivóvíz, áram ellátás. Amikor Amerika lebombázta Szerbiát meg Irakot, akkor ott első körben a hidakat, vasutakat, villanyvezetékeket, telekommunikációt, erőműveket, civil infrastrukturális célpontokat kiiktatták. Bénító erővel.
Elfinomkodták ezt a ruszkik. Nem tanulták el a demokrácia nagy bajnokától, Amerikától, hogy hogyan kell háborút indítani.

bordon 2022.09.19. 17:54:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: 1917-ben 3 év totális háború után egy gyenge Kerenszkij kormányt buktatott meg a bolsevik klikk. És akkor a bolsik még mindig nem voltak többségben. Az oroszok nagy része nem is vett ebben részt, hanem átaludta a puccsot, a forradalmat. Ahogy a Kerenszkij kormányt elzavarták a bolsik, úgy el lehetne zavarni Putyint is, csak hát ez pont azt feltételezi, hogy egy szűk puccsita klikk szabadul meg Putyintól, nem pedig a nép. Mert a Téli Palotát se az egész nép rohanta meg. Kerenszkij mellett volt kb. 1500-2000 fős csapat, abból 1000 fő a női zászlóaljból. Putyin azért ennél több támogatóval rendelkezik még egy rosszabb napján is.

A puccsisták-Jelcin összecsapás egy elszigetelt puccsita csoporttal való leszámolás volt. Most ha jönne egy hasonlóan elszigetelt puccs, akkor mennyi esélye lenne? Ugyanis Putyin most Jelcin pozíciójában van, őt támogatja a nép.

Nyilván megdönthető Putyin, esetleg valaki a környezetéből megmerényli, agyonlövi.
De ez véget vetne a rendszernek? És mi jönne utána? Hirtelen beengednék az amerikai csapatokat és engednék leszerelni az atomfegyvereket az oroszok? Belemenne-e az új orosz vezetés egy megalázó, az orosz népet sárba tipró békébe? Ukrajna minden követelése teljesülne és intervenciós csapatok prédálnák fel Oroszországot? Elfoglalnák a gázmezőket, Kína elfoglalná az Orosz Távol-Keletet? Vagy maradna Oroszország sértetlen, egységes, ez esetben mennyi esélye lenne egy demokratikus fordulatnak, miközben az oligarchák újult erővel vetnék magukat a koncra, a politikai hatalmat maguknak vindikálva?
Azt ugye tudjuk, hogy Oroszország tartja magát az ENSZ határozathoz, miszerint csak az állam létének veszélybe kerülése esetén vethet be atomfegyvert. Ha az orosz állam széthullásának veszélye fenyegtne, akkor tehát még az ENSZ szerint is joguk lenne atomot bevetni.
Ha Putyint kiszámíthatatlannak hiszi a nyugat, akkor várják csak meg, mi jöhet Putyin után. Ha erőszakosan távolítják el.

arthurthedent 2022.09.19. 19:31:02

@bordon: "Azt ugye tudjuk, hogy Oroszország tartja magát az ENSZ határozathoz, miszerint csak az állam létének veszélybe kerülése esetén vethet be atomfegyvert."

Amit mondasz, az ellentmond az orosz katonai doktrínának. Ami szerint igenis be lehet vetni atomfegyvereket a fronton puszta katonai célok elérésének érdekében akkor is, ha az állam nincs veszélyben.

arthurthedent 2022.09.19. 19:33:16

@bordon: "Belemenne-e az új orosz vezetés egy megalázó, az orosz népet sárba tipró békébe? Ukrajna minden követelése teljesülne és intervenciós csapatok prédálnák fel Oroszországot?"

Senki sem akarja felprédálni oroszországot, oroszország akarja sorra felprédálni a szomszédait.

chrisred 2022.09.19. 19:51:18

@bordon: Na most a felsorolt helyeken soha nem történt ilyesmi. Szerbiában csupán a légierő bevetésére került sor a katonai infrastruktúra ellen, semmilyen szárazföldi támadás nem történt. A második iraki háborúban nem hogy hónapokig tartó bombázás nem volt, a támadás huszadik napján már elesett Bagdad. Líbiában pedig az ENSZ BT határozatnak megfelelően légtérzár felállítására került sor, tehát csak az annak megtörésére alkalmas katonai célpontok ellen volt légitámadás.

Zionnépe 2022.09.19. 20:20:06

@gigabursch: Neked nem tűnt még fel, hogy hónapok óta ezrn dolgoznak? Nem rohanják le, mert abból 3. VH lenne, csak kivéreztetik... És amilyen nemnotmálisak saját maguk intézik rl magukat. De ez volt a cél.
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem mondod, hogy még Oroszország is Sorostól fél? Én Putyin helyében akkor vele akarnék kiegyezni

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.20. 00:52:45

@bordon: nem tudom, te melyik történelmet ismered, de amit leírsz, az ebben az idősíkban nem létezik.
Például Ukrajnát pont nem akarták felvenni a nato-ba. Putyin viszont elèrte, hogy a finnek ès a svédek is csatlakozni akarjanak. Az orosz hadseregből viccet csinált, legfontosabb piacát elvesztette, Kína karjaiba taszítja az országát.
A nagy birodalmi álmok rémálommá válnak. A peremvidékeken ismét fellángolnak a harcok, oda is haderőt kell lekötni. A nyugat technikája és vásárlása nélkül kénytelenek elégetni a kibányászott gázt. Naaagy üzlet!
Még tíz ilyen év, és kínai kézben az orosz gazdaság, ötven év, és kínai terület. Tényleg, hogy írják kínai írásjelekkel Moszkvát?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.20. 00:56:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ez a Soros valamit igen tud! Senki nem tudja megállítani, bekebelezte a nyugati Vilàgot, Kínával üzletel, de az orosz kisember, a fidesz segítségével megállítja!
Ja, és ott vagy te is! Egy beszélő birka!

bordon 2022.09.20. 01:23:06

@arthurthedent: Ostoba hazugság. A Kreml szóvivője, Peszkov, a külügyminiszter, Labrov és más politikusok is kifejtették, hogy Oroszország akkot fog atomot használni, ha az állam léte veszélybe kerül. Ha az ukránok Oroszország megsemmisítésére törnek, Putyint kiiktatva, feldarabolni akarják Oroszországot, akkor bizony eljöhet ez is.
Megjegyzem eddig a töreténelemben egyetlen állam vetett be atombombát, az USA, pont akkor, amikor nem volt már belőle semmi katonai előnye, hisz egy megvert Japánra dobtak két atombombát. Civil célpontokra, demonstratív céllal.

Ha valaki, akkor pont Amerika nem oktathatja ki Oroszországot ebben a kérdésben.

Oroszországot körbevette a NATO. Már a Kaukázusban is terjeszkedne a nyugati katonai szövetség. Ha hasonló lépést tenne Kína vagy Oroszország, Mexikóban létesítenének katonai támaszpontokat, akkor az USA azonnal katonai erőszakkal válaszolna.
Oroszországot sarokba szorították.
A hidegháború alatt nem rohanták le a semleges Ausztriát, Finnországot, Ukrajna is nagyon jól járt volna egy semleges státusszal. Valakiknek ez volt az érdeke Washingtonban és Londonban, hogy az ukránokat beáldozzák az oroszok meggyengítésére, mellesleg nekik jól jön, ha Európa gazdasága is letérdel. Az Egyesült Királyság hátat fordított Európának és az angolszász tengelyt preferálja, tehát kívülállóként nekik nagyon is jól jön Európa gazdasági összeomlása.

@chrisred: Szerbiát terrorbombázással győzték le, majd feldarabolták az országot, nem kellett bevonulni Belgrádba. Minden hidat leromboltak, elsőként az elektromos hálózatot verték szét, grafitbombákkal. Ilyen elsöprő, terrorbombázást kellett volna az oroszoknak is indítaniuk Ukrajna ellen, cirkáló rakétákkal, ballisztikus rakétákkal. Az oroszok elfinomkodták ezt sajnos.

bordon 2022.09.20. 01:42:52

@Igazamvanvagyigazamvan?: 莫斯科

Az nem kérdés, hogy Kínáé a jövő, ahogy Kelet-Európát a német gazdaság holdudvarává tették, Mexikó, Guatemala Kanada az Egyesült Államok gazdasági holdudvara, úgy Oroszország, Mongólia, Afganisztán, Pakisztán és más környékbeli országok Kína befolyása alá kerülnek. Természetes folyamat.

bordon 2022.09.20. 01:44:11

@arthurthedent: Az amerikaiak szítják a szeparatizmust Oroszországban és Kínában is. A cél világos, belső feszültségek keltése az ellenség gyengítésére.

chrisred 2022.09.20. 05:23:08

@bordon: Szerbiában nem volt semmilyen terrorbombázás, olyan, mint amilyet az oroszok csináltak mondjuk Aleppóban, vagy most az ukrán városok ellen. A szerb katonai infrastruktúra megbénítása volt a cél, hogy Belgrád ne tudja folytatni a népirtást Koszovóban. Ezért nem volt szükség szárazföldi egységek bevetésére, elég volt azt elérni, hogy a szerbek ne tudjanak katonai műveleteket végezni Koszovó irányába. Vagyis csupán egy katonai célú hadművelet volt.

Az oroszok viszont egyből egy 60 kilométeres harckocsioszlopot indítottak Kijev felé, nyilvánvalóan az egész ország megszállása volt a cél. Abban bíztak, hogy ugyanúgy nem ütköznek ellenállásba, mint 2014-ben a Krím katonai megszállásánál.

chrisred 2022.09.20. 05:24:11

@bordon: A kínai kommunisták nem az amcsik miatt terrorizálják az ujgurokat.

bordon 2022.09.20. 06:07:47

@chrisred: Amit az ujgurokkal csinálnak most, azt az amerikaiak, ausztrálok, új-zélandiak és kanadaiak a bennszülött lakossággal pár évtizede fejezték be. Rezervátumok, bentlakásos iskolák, az állami és uralkodó társadalmi ideológiával való beoltás (liberalizmus, kereszténység stb.), a deviánsnak tartott bennszülött kultúra felszamolása.
Nem állítom, hogy ez jó, de az angolszász imperialista hatalmak ezt a saját posztkoloniális társadalmaikban valamint gyarmataikon véghezvitték már.
Ha Kína vagy Oroszország tüzelné a szeparatizmust Nyugaton, akkor a nyugatiak szájhabzást kapnának.
Tajvant még maguk a tajvaniak és Amerika is Kína részének ismeri el. Sose kiáltotta ki a függetlenségét a tartomány. Csak a tajvani kormány úgy gondolja, hogy ők a legitim urai egész Kínának. Ha Amerika felfegyverzi a szakadár tartományt, az rendben van. Ha Kína tenné ezt valahol a vilagban, akkor idegrángást kapna az amerikai elit.

Koszovót kiszakították Szerbiából. A Nyugat szerint nagyon helyesen. Most Donyeck és Luganszk akar elszakadni Ukrajnától ez alapján a precedens alapján.
Krím már Oroszország részey hisz tartottak ott népszavazást a kérdésről. Pont annyira legitim, mint a koszovói népszavazás a Szerbiától való elszakadásról.

A Nyugat veszélyes precedenseket teremtett az elmúlt évtizedekben, mondvacsinált indokokkal rohant le országokat, vert szét társadalmakat, teremtett veszélyesebb ellenségekety mint amik ellen állítólag fellépett. Most ebből a kottából játszik Oroszország és Kína, megtehetik, hisz a Nyugatnak nincs már erkölcsi fölénye.

Atomfegyver bevetésének szándékával gyanúsítják Oroszországot. Holott az egyetlen állam, ami eddig atomfegyvert vetett be, az USA volt. És nem végszükség helyzetben, nem az állam megsemmisülésének veszélyéz elhárítandó, hanem pusztán erődemonstrációként, civil célpontok ellen. Amerikának ebben a kérdésben tehát hallgass a neve.

bordon 2022.09.20. 06:48:13

@arthurthedent: hazudsz és könnyen lelepleződsz az internet korában
Az orosz katonai doktrína szerint nem az a helyzet, amit te itt fröcsögsz

"According to a Russian military doctrine stated in 2010, nuclear weapons could be used by Russia "in response to the use of nuclear and other types of weapons of mass destruction against it or its allies, and also in case of aggression against Russia with the use of conventional weapons when the very existence of the state is threatened"."

Tehát ha az ellenség atomfegyvert vagy más tömegpusztító fegyvereket vetne be vagy ha az állam léte veszélybe kerülne.

Te ezzel szemben ezt hazudtad:
"be lehet vetni atomfegyvereket a fronton puszta katonai célok elérésének érdekében akkor is, ha az állam nincs veszélyben"

Ezzel szemben Amerika a második vilagháború végén két civilekkel teli nagyváros ellen vetett be atombombákat, pusztán demonstratív céllal.
A Nyugatnak nincs erkölcsi fölénye. Bárcsak lenne, de sajnos eljátszották.

Amikor Koszovót kiszakították Szerbiából egy népszavazással, akkor megteremtették a precendenst arra, amit az oroszok csinálnak most Donnyeckben és Luganszkban, amit mát megléptek a Krímben. Népszavazásokkal ezeket a területeket elszakíthatják Ukrajnától, beolvaszthatják Oroszországba.

Bármit amit most Oroszország tesz, a Nyugat már megtette korábban máshol, többször is.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.20. 07:01:01

@bordon: Butaságokat beszélsz. Az atombomba alapvetően az oroszok hadba lépésének kikényszerítése volt. Nézz utána a dátumoknak!

Hiroshima 1945 augusztus 6.
Orosz hadüzenet Japánnak augusztus 8.
Nagaszaki augusztus 9.
Az oroszok lerohanják Koreában a japánokat augusztus 10.

" Vaszilevszkij tábornok parancsnoksága alatt – körülbelül 1 millió katonát csoportosított át a Távol-Keletre. Japán tisztában volt azzal, hogy előbb-utóbb beáll a hadiállapot Moszkvával, de vezetői abban bíztak, hogy ez akár 1946 tavaszáig is elhúzódhat, addig pedig az Egyesült Államok támadásait sikerül majd visszaverni. Ezeket a terveket már az augusztus 6-i, hirosimai atomtámadás is megingatta, de két nappal később a helyzet még rosszabbra fordult, ugyanis éjfél előtt egy órával – tehát majdnem pontosan 3 hónappal a német megadás után – Molotov külügyminiszter váratlanul közölte a szovjet hadüzenetet Szató Naotake nagykövettel.
Japán a második világháború előtt megszerezte Koreát és Mandzsúriát, majd később meghódította Belső-Mongólia területét, így a birodalom határa a mai kínai–orosz határvonal helyén húzódott. A Szovjetunióba beékelődő Mandzsúria körül a nyár folyamán a Vörös Hadsereg egymillió katonáját három jelentős tömbben csoportosították, így Vaszilevszkij tábornok csapatai, augusztus 9-ét követően, több irányból rohanták le a Japán által megszállt területet."

bordon 2022.09.20. 07:12:16

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Szóval Amerika szerint demonstratív éllel be lehetett vetni az atomfegyvereket civil célpontok ellen, több százezer ember halálát okozva. Csak hogy az oroszoknak megmutassák... Értem! Ez ám az erkölcsi fölény! Ezzel szemben az orosz katonai doktrína azt írja, hogy kizárólag tömegpusztító fegyverekkel való támadásra válaszul vagy ha az állam léte veszélybe kerülne.
Az oroszok még a nácik ellen se vetettek be tömegpusztító fegyvereket (ideggázt, mustargázt, ami akkoriban rendelkezésre állt volna). Pedig akkoriban milliószámra hullottak az oroszok és csaknem eltörölte őket a német támadás a Föld színéről.

bordon 2022.09.20. 07:24:56

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ukrajnában az angolszász hatalmak próbáltak puccsokat, kormányváltásokat véghezvinni a 2000-es évek óta, aztán volt egy erőszakos puccs 2014-ben. Akkor rágyújtották a szakszervezeti épületet a puccsot ellenzőkre Odesszában a nemzetiszocialisták, Jobb Szektor és banderista csőcselék.
Aztán elkezdődött keleten az ukrán oligarchák által szervezett szélsőséges, neonáci zászlóaljak tobzódása, Dnipro-1, Dnipro-2, Azov, Aidar zászlóaljak. Akkoriban a nyugati liberális média (Vice, BBC) is megdöbbenve tudósított arról, hogy milyen neonáci eszmék uralják Ukrajnát, milyen újfasiszta szabadcsapatok garázdálkodnak. Most ugyanezek a médiumok bőnyállal szopják ugyanezen alakulatok phaszát.
Akkor fogtak fegyvert a donbászi oroszajkú bányászok, munkások, parasztok. Ezt mondod te szeparatizmusnak. Krím sose volt ukrán, elég egyérteműen, erőszak nélkül csatlakoztak Oroszországhoz. Ukrajna lakóinak kb. ⅓-a oroszajkú vagy kétnyelvű, őket a kijei hunta el akarja tüntetni. Ez a szeparatizmus, hogy nem akarnak belefeküdni a sírba, amit a kijevi elit és a banderista söpredék ásott nekik.
Ha Koszovót elismerjük függetlenként, akkor el kell ismerni Donyecket, Luganszkot is. Nincs más út.
A szeparatizmus Ukrajnában az oroszajkú lakosságot ért nepirtás miatt alakult ki.
A volhíniai lengyeleket már a második vilagháború alatt és után kiirtották az ukrán szélsőségesek. Most az oroszokon lenne a sor.

bordon 2022.09.20. 07:25:51

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ukrajnában az ukrán rezsim tettei, a szélsőséges nacionalisták és a 2014-es puccs utóhatása miatt alakult ki a szeparatizmus.

Rodney_2 2022.09.20. 07:59:22

@bordon: Gratulálok, sok okosságot összeírtál.
A lengyeleknél is van egy réteg akik utálják az ukránokat (náci népirtókat) mint a szart, mert többek között az ő rokonaikat, felmenőiket is irtották. Ukrán hősők baltával verték agyon lengyel szomszédaikat amikor alkalmuk volt rá. Teljesen eurokomform csőcselék. Európa akkor jár jól, ha ezek ott keleten kiirtják egymást.
Az EU-nak nagyjából akkor lesz vége, amikor felveszik Ukrajnát. Remélhetőleg a mostani elmebeteg EU vezetést a következő 2 évben elsöpri a maguk keltette válság. Ez lenne az egyetlen pozitív hozadéka ennek a háborúnak :(

Rodney_2 2022.09.20. 08:01:15

@chrisred: Te vagy az éjszakás a CEU pincéjében? Kár, hogy még nem dögöltél meg. Na majd a monkey pox :)

Rodney_2 2022.09.20. 08:05:44

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Logikus, de amiket én olvastam, USA önszerecsenmosdatást a témában, az kb az volt, hogy az atom ledobásával megmentettek kb 100 ezer USA katonát (ennyi nem halt meg az atommentes végső győzelemig). Na ha ez egy filantróp indok az atom bevetésére, akkor ugye az oroszok is leatomozhatják Kijevet, vagy bármit :)

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2022.09.20. 08:14:41

Nem értek egyet a poszt írójával, a nyugat a fegyverszállítással nem a tömegháborút, a sorozást akarja kikényszeríteni , hanem a gazdasági/morális meggyengítését Oroszországnak. Oroszország érdeke a magas árfolyamon tartása az olajnak - ez a háború elhúzásával teljesül. Ez a háború szerintem legalábbis orosz részről nem a klasszikus tömegháború hanem több fronton vívott hibrid háború, eredményességét tekintve is így kell értékelni: Katonai hadszintér: Donyeck, luhanszk, krím zapoizsja, herszon kié lesz? Gazdasági hadszintér: dollár világpénz státus fennmarad -e vagy elkezdenek saját elszámolási alapon kereskedni a nagy országok? Politikai szintér: Marad-e az USA hegemón szerepben vagy töbpólusú világ jön?

Szóval ezek mentén kell értékelni úgy gondolom, és csak idő kérdése, hogy a nyugat veszít. hogy mi lesz azután? semmi jó. mi itt kerekre nyaltuk az usa seggét, aztán itt maradunk német szekerét tolni.
Hát ezért megérte...

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.20. 08:25:10

@bordon: te tényleg más műsort nézel. Nem kérdés, hogy Putyin elbukta az országa jövőjét. Nem kérdés, hogy birodalmi álmai neki voltak, nem amerika szította fel. Nem kérdés, hogy ezen álmait még a Majdan előtt ki is jelentette. Hogy a hadseregreformot meg se említsem.

Ja, még valami: Putyin felettébb sikeres volt a kibertérben, ha valaki, akkor ô volt az, akinek sikerült szembefordítani csoportokat.
De az jól látszik, hogy a Világ legnagyobb hülyéje, hisz most támadta meg Ukrajnát, nem akkor, amikor Trump volt hatalmon.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.20. 08:30:47

@Walter_Dornberger: nos, a piac döntött, a dollár menekülőpénz. Azaz, lokálisan felválthatja egy-egy deviza a dollárt, de az megmarad vezető világpénznek. Az orosz elbukta a háborút, sose lesz birodalom. Kína megerősödhet, de jól látszik, nem érdeke az orosz támogatása, egyrészt, mert neki a nyugat a piac, másrészt, mert a legatyásodott Oroszországot kilóra veheti meg, harmadrészt, mert sose voltak jóban egymással.

Boldeone2 2022.09.20. 09:35:46

@Walter_Dornberger: Oroszország érdeke a magas árfolyamon tartása az olajnak - ez a háború elhúzásával teljesül. "

- Dehogy teljesül! A kőolaj ára a háború előtti szinteken van. A gáz is elindult jelentős csökkenésnek. Jövőre legkésőbb helyreállni
piacok

Gazdasági hadszintér: dollár világpénz státus fennmarad -e vagy elkezdenek saját elszámolási alapon kereskedni a nagy országok? "

- Nyilván fennmaradt. A saját elszámolása már volt számos kísérlet, mind elbukott. A dollár egy olyan világpènz, amelynek mondhatni hogy belső èrtèke van

Szóval ezek mentén kell értékelni úgy gondolom, és csak idő kérdése, hogy a nyugat veszít. "

- Pont fordítva igaz: Oroszország bukott el
Kína pedig - ahogy látjuk - szép lassan elkezdett lassulni gazdaságilag , sőt , tulajdonképpen már az elmúlt èvtizedben elindult a folyamat
A Kínai kultúra pedig zárt - meg senki nem vált kínaivá szinte, aki nem annak született.
A nyugati kultúra az egyedüli világformáló

Boldeone2 2022.09.20. 09:51:06

@bordon: Szinte semmivel nem értek egyet, de csak néhány pontot emelnek ki:

Most az oroszokon lenne a sor. ( Kiirtás)

- Tényleg? Vajon melyik nemzet volt a legnagyobb a birodalom népeinek kiirtásában? Csak nem az orosz??
Vajon, mit keresnek pl a Donbassban az oroszok?
Nem a cár telepítette őket oda, vagy Sztálin, hogy legyen munkaerő a nehèiparban?
Az ukrán nemzetiséget próbálták meg az oroszok az elmúlt 200 èven eltörölni, az ukrán nemzetet meg el sem ismerni!

aztán volt egy erőszakos puccs 2014-ben. "

- Erőszakos puccs? Azóta volt már demokratikus választás Ukrajnában, azaz az ukránok megerősítették akaratukat: nem kérnek többet oroszbarát rezsimből! Az aranybudis putyinbèrenc elzavarasa teljesen okszerű volt!

Akkor fogtak fegyvert a donbászi oroszajkú bányászok, munkások, parasztok"

- Pont fordítva igaz! Előbb volt az orosz szeparatizmus, a birodalmi agresszió az ukrán szélsőségek erre ès Krim elcsatolására adott válasz
Pl az Azov ,amit folyton emlegetnek, mindössze kb 1000 tagot számlált a háború előtt, mindez egy 35-40 millós fenyegetett országban

birkamenet 2022.09.20. 09:57:00

@bordon:

Na taarodsz az anyádba te Kreml propagandista.

belekotty 2022.09.20. 09:59:45

@Walter_Dornberger: Igaz! Már kedd van, tehát a Nyugatnak ma meg kell buknia. Ezt nyomjátok 1945 óta. Majd Kurt jön néhány Rákosi idézettel. Érdekes lesz a hasonlóság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.20. 10:05:01

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Már Petrovics megmondta "Habár felűl a libbant atomgálya, s alul a víznek árja, azért a víz az úr!".

belekotty 2022.09.20. 10:05:06

@Rodney_2: Szerintem meg az úrfinak igaza van. A 100 ezer ember megkímélése már csak azért is igaz, mert a Koreában lévő 700 ezres japán hadsereget hazahozniuk sem volt idejük a japcsiknak, két nap alatt végük volt. Az oroszok meg lépéskényszerben voltak, mert ha Japán leteszi a fegyvert, mielőtt megszállják Mandzsúriát, az amcsik sokkal nagyobb befolyást szerezhettek volna a térségben. Ha a japcsikat Koreában az amcsik fegyverzik le, akkor ma nem lenne két Korea. Az oroszok logikus válasza volt a két ledobott bombára, hogy azonnal hadat üzentek majd két napra rá, egy napra Nagaszaki után, támadtak.

belekotty 2022.09.20. 10:08:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Valami értelmeset is tudsz írni, vagy csak ilyen baromságokra futja tőled?

chrisred 2022.09.20. 10:27:32

@bordon: Ez valami vicc, a kényszermunkatáborokat a rezervátumokhoz meg a bentlakásos iskolákhoz hasonlítani. Az angolszászok ismereteim szerint csak háború idejébn alkalmaztak internálótáborokat.

"Ha Kína vagy Oroszország tüzelné a szeparatizmust Nyugaton, akkor a nyugatiak szájhabzást kapnának.2

Az orosz rezsim nyíltan támogatja az európai szélsőséges mozgalmakat, választásokba avatkozik be, ha a nyugati országok csinálnák ezt Oroszországban, akkor a Kremlben csücsülők szájhabzást kapnának.

"Krím már Oroszország részey hisz tartottak ott népszavazást a kérdésről. Pont annyira legitim, mint a koszovói népszavazás a Szerbiától való elszakadásról."

Itt a különbség. Koszovó független akar lenni, a Krímet, ami egy másik ország része, erőszakkal be akarják olvasztani Oroszországba, sőt, ez a terv a másik két szakadár ukrajnai területtel. A nemzetközi jog támogatja a függetlenségi, autonóm törekvéseket, de ellenzi más országok területének meghódítását. A krími népszavazási paródia eleve illegális volt, merfrt a krími parlamentnek nem volt alkotmányos joga ilyen népszavazást kiírni, olyan, mintha meg sem történt volna. Az oroszok meg olyan számokat találhatnak ki az eredményre, amilyet akarnak, nem számít.

"Holott az egyetlen állam, ami eddig atomfegyvert vetett be, az USA volt. "

Amikor megtámadták. Senki nem támadta meg egyetlen atomhatalom területét sem. Ukrajna is atomhatalom lehetne, ha a Budapesti Memorandumban nem mondott volna le Oroszország javára a területén tárolt szovjet atomfegyverekről a szuverenitásának és terülti sértetlenségeének biztosítása ellenében. Oroszország ezt az egyezséget megszegte, ergo Ukrajnának joga lenne atomfegyverrel megvédenie magát.

arthurthedent 2022.09.20. 10:35:38

@bordon: "Ostoba hazugság. A Kreml szóvivője, Peszkov, a külügyminiszter, Labrov és más politikusok is kifejtették, hogy Oroszország akkot fog atomot használni, ha az állam léte veszélybe kerül."

Összekevered a stratégiai és taktikai atomfegyvereket.

Amúgy meg azt is mondták, Peszkov is meg Lavrov is, hogy nem fogják megtámadni Ukrajnát.

Amúgy meg:
"According to a Russian military doctrine stated in 2010, nuclear weapons could be used by Russia "in response to the use of nuclear and other types of weapons of mass destruction against it or its allies"

Elég annyit mondaniuk, hogy ukrajna vegyifegyvert vetett be és már mehet is az atom.

arthurthedent 2022.09.20. 10:46:16

@Rodney_2: "Logikus, de amiket én olvastam, USA önszerecsenmosdatást a témában, az kb az volt, hogy az atom ledobásával megmentettek kb 100 ezer USA katonát "

Rosszul emlékszel. Az amerikai hadsereg a "szigetről-szigetre-ugrálás" taktikáját folytatta. Ahogy közeledtek japánhoz egyre jobban beásott japán katonákat találtak, egyre nagyobb veszteségeik voltak.

Okinawa elfoglalásakor 50,000 szövetségi és 84,166–117,000 japán áldozat volt. Ezért a hadsereg úgy becsülte, hogy Japán elfoglalása mintegy 2 éven keresztül fog tartani és mintegy 1 millió amerikai katona halálával jár.

Sir Gombóc 2022.09.20. 11:27:27

@birkamenet: azon gondolkodtam, hogy vagy buborékban él vagy putyincsicska, de neked lesz igazad.

bordon 2022.09.20. 11:33:23

@arthurthedent: Eggyel több ok, hogy az angolszász imperialisták rövidebb pórazon tartsák az ukrán újfasisztáikat. Nem szabad mrgengedniük, hogy tömegpusztító fegyvert alkalmazzanak. Bár Hunter Biden is ebben a tárgyban ügyködhetett Ukrajnában, a biolaborokat üzemeltető cégekkel kapcsolatban. Még egyszer: nem az oroszok híresek arról, hogy atom vagy vegyifegyvert vetnek be. Az amerikaiak csatlósai viszont igen: Irak annak idején amikor Iránt megtámadta, Szaddám Donald Rumsfelddel forrónkézfogásba bonyolódott, Amerika kebelbarátja volt épp. Na akkor szerelték Irakot fel a nyugatiak vegyifegyver programmal. Német cégek csinálták a gyárakat hozzá.
Vietnámban a mai napig semlegesítik az amerikaiak által hátrahagyott rozsdás hordókban álló vegyi anyagokat. Mert ott aztán sok mindent szétszórtak a demokrácia bajnokai.
Atomot meg egyedül Amerika vetett be, civil célpontok, nagyvárosok ellen, nem olyan helyzetben, amikor katonailag értelme lett volna vagy az államuk léte veszélyben lett volna. Hanem demonstratív céllal.
Egy taktikai nukleáris fegyvert se vetett be soha Oroszország. Akkor sem, amikor tízezrével hullottak az oroszok egy konfliktusban.

bordon 2022.09.20. 11:45:52

@Boldeone2: Fordítva ülsz a lovon. Az ukránok Donbászban nem nagyon voltak jelen, Krímben se, ezért kellett oda embert telepíteni. Krímben tatárok voltak, a környéken görögök, törökök, az "ukrán" az mondjuk északabbra, nyugatabbra, vidéken volt beszélt dialektusa annak az akkori szláv nyelvnek.
Akkoriban ugye nyugaton Lvov környékén meg máshol is lengyel többség volt, városok mind lengyel települések voltak, az "ukrán" a paraszt volt, a nemes, polgár, katona, pap stb. meg lengyel vagy keletebbre orosz. Még korábban meg a litvánok uralták azt a területet, az volt a fő nyelv, az "ukrán" az a jobbágy volt. De hát akkor még ukran se volt, se belorusz.
A lengyeleket kiirtották az ukrán banderisták a 40-es években a nyugati területeken. Százezerszámra.

Amikor Katalin cárnő betelepített oda oroszokat, akkor ők nem az ukránok helyére kerültek, hanem a törökök kiűzése után a tatárok mellé, merthogy saját városokat hoztak létre, amik kereskedőtelepekből alakultak ki.

Még egyszer, az ukrán nyelv elődje pont nem Kelet-Ukrajnában volt jellemzően használatos.
Harkov, Melitopol, Mariupol, Odessza és a többi déli és keleti nagyváros egyértelműen orosz volt már a háború előtt is.
Mindenesetre a donbászi bányász ma a szülőföldjéért küzd a túlerő ellen. A lvovi születésű neonáci meg nincs otthon Donyeckben, panaszkodtak is az ukrán katonák, hogy nem látják őket szívesen arrafelé.

birkamenet 2022.09.20. 11:53:08

@bordon:

Imperialista, neofasiszta, de gyönyőrű büdös KOMCSI nyelvezeted van neked, te senkiházi elmebeteg Putyin Propagandista! Hol tanultad,SZKP szemináriumon még ifjú fidernyák korodban?

Hallottad, hogy a nyugati fogadóirodákban már lehet arra fogafni, hogy a népirtó putyin gazdádat Hágában fogják akasztani vagy Moszkvában lámpavasra húzni.@bordon:

Imperialista, neofasiszta, de gyönyőrű büdös KOMCSI nyelvezeted van neked, te senkiházi elmebeteg Putyin Propagandista! Hol tanultad, SZKP szemináriumon még ufjű fidernyák korodban?

Hallottad, hogy a nyugati fogadóirodákban már lehet arra fogafni, hogy a népirtó putyin gazdádat Hágában fogják akasztani vagy Moszkvában lámpavasra húzni.

bordon 2022.09.20. 11:55:34

@Igazamvanvagyigazamvan?: remélem nem azt akarod kihozni ebből, hogy Trumpot Putyin segítette hatalomra... Ezerszer cáfolt ballib klisé ez. Érdekes módon a legutóbbi választáson nem segítette hatalomra Putyin Trumpot.
Putyin azért most támadott, mert most lett aktuális Ukrajna NATO tagsága. Nem Trump alatt. Hunter Biden is sokat ügyködött Ukrajna szélsőségessé tételében.

Az nem kérdés, hogy Putyin elszámította magát. Túl finoman kezdte a különleges műveletet. Ha úgy kezdi, ahogy az angolszász imperialisták szokták, hogy
4-6 hétig csak bombáznak, cirkalórakétaznak, mindent lerombolnak, reptereket, hidakat, erőműveket, távvezetékeket, gátakat, akkor lehetett volna esélye az oroszoknak, meg ha nem 190 ezer katonát szánnak az akcióra, hanem kétszer annyit.
Elfinomkodták. Nem lehet úgy győzni, hogy a támadók nincsenek létszámfölényben.

Az orosz haderőreform meg mindenképp szükséges volt, nem birodalmi célokkal is. Magyarországon is megy a haderőreform, nem azért, mert Magyarország birodalmat épít.

belekotty 2022.09.20. 11:59:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Azt látjuk. Kurt el fog élvezni ettől a kommentedtől. :-))

bordon 2022.09.20. 12:03:48

@birkamenet: Putyin túl fogja élni Bident, mondjuk ehhez nem kell nagy jóstehetség.
Neonáci, fasiszta dologhoz:
Szerinted ez micsoda?
en.m.wikipedia.org/wiki/Social-National_Assembly
Amikor ilyen Wolfsangel
szimbólumokkal ékesített zászlók alatt masíroznak karlendítősert játszó fiatalok, akkor szerinted nem indokolt a neonácizás?
Azóta átmentek pár rebranding kampányon ezek a szervezetek, de a lényeg nem változott. Ma is banderista zászló alatt mennek ezeknek a fasisztáknak a temetkezési menetei. Szétspricctek mindenféle alakulatokba a Jobb Szektor szélsőségesei.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.20. 12:07:13

@bordon: rosszul látod. Putyin már 2007-ben kijelentette, hogy célja a volt Szovjetunió.
Nem, azt akarom mondani, hogy Trump alatt nem lett volna USA beavatkozás.
Igen, a kibertérben az oroszok nagyon aktívak voltak. Igen, több országban pénzeltek jobboldali csoportosulásokat.
Igen, a bevonulás azért volt ilyen sikertelen, mert Putyinnakazt hazudtàk, az ukránok csak rá várnak.
Igen, Putyin nem volt tisztában azzal, hogy a haderő nincs megreformálva.
Igen, Putyin beavatkozott Ukrajnában, Fehér-Oroszországban, Moldovában, Georgiában, Csecsenföldön...stb.
Nem, a nyugat már régen nem szőnyegbombáz, utoljára akkor, amikor a szovjeteket mentették meg a megszűnéstől.

chrisred 2022.09.20. 12:09:05

@bordon: "Amikor ilyen Wolfsangel
szimbólumokkal ékesített zászlók alatt masíroznak karlendítősert játszó fiatalok, akkor szerinted nem indokolt a neonácizás?"

Csak akkor, ha a Wagner csoport meg az egyéb Ukrajnába küldött orosz neonácik is említésre kerülnek.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.20. 12:11:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "
Libbant szemszögből értelmeset írni? Ez mire lenne jó"

Ezért írsz baromságokat. Logikus.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.20. 12:13:06

@bordon: tehát, ha mutatok képeket magyarországi neonácikról, akkor Magyarország fasiszta???

bordon 2022.09.20. 12:43:33

@chrisred: Az angolszász imperialisták őslakosok millióit irtották ki Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában.
Ha kinyitnád a szemed és olvasgatnál arról, hogy mi folyt Amerikában, Kanadában, Ausztráliában az úgynevezett bentlakásos iskolákban, missziókban, rezervátumokban, akkor rájönnél, hogy az népirtás volt. Kultúrák teljes eltörlése, népek teljes kiirtása. Mert ha mondjuk van egy indian törzsben 8000 fő, abból kiirtanak 6000-et, a maradékot rezervátumokba zárják, a bentlakásos iskolákban a gyerekeknek szeget vernek a nyelvébe, ha az anyanyelvükön szólalnak meg (megtörtént eset az 50-es években Kanadában), aztán kidobják őket gyökértelenül az életbe, ahol persze alkoholista felnőtt lesz az abúzust elszenvedett gyerekből, akkor az népirtás.
Gyerekek százainak csontjait találtak meg bentlakásos iskolák földjében Kanadában. Amerikában egyszerűen levadászták az indiánokat, már akiket a betegségek nem vittek el.

Indiában a britek irtották a lakosságot, még a nagy hősnek kikiáltott Churchill is felelős pár millió indiai haláláért.

Félreértés ne essék a cári birodalom, amikor meghódította Közép-Ázsiát, akkor ott elég komoly vérengzést vitt véghez.

Egy birodalom se épült áldozatok nélkül.
Nyugat-Ukrajna is úgy lett jobbára ukrán, hogy onnan kiirtották a zsidókat és a lengyeleket a banderisták a 40-es években.

bordon 2022.09.20. 12:58:26

@Igazamvanvagyigazamvan?: kelet-európai probléma az, hogy a neonáculnak a proli fiatalok.
Magyarországon oligarchák nem szerelnek fel újfasiszta csapatokat fegyverekkel és nem küldik őket más állampolgárok ellen harcba, nincsekek neonáci zászlóaljak és ezredek a fegyveres erőkben lazán kezelt hierarchiában, nagyjából felelőtlenül garázdálkodva.
Ne nekem higgy, hanem a BBC és a VICE és más liberális médiumok ripirtjainak. Pár éve hüledeztek, hogy a neonáci alakulatok hogy működnek, terjednek Ukrajnában. Aztán most teljes pálfordulas van, most ugyanazok már nem nácik, hanem a NATO jó haverjai, megérdemlik a Javelin és Stinger rakétákat. Ha eladnak pár tucatot a feketepiacon, az se probléma... Ahol fát vágnak ott hull a forgács.
A rebranding pont úgy működött, ahogy a lefejezős dzsihádistákat rebrandelte a nyugati média demokrata lefejezős ellenzékiekké.

bordon 2022.09.20. 13:01:53

@chrisred: A Wagner csoport nem neonáci, hanem egy PMC. Nyilván nem kiacserkészek jelentkeznek ilyen alakulatokba, már fegyenceket és egyéb rosszarcú, kellemetlen alakokat is toboroznak oda. De alapvetően nem egy neonáci alakulat. Az ukrán Azov és mindenféle leágazásai viszont azok. Akkor is, ha sok kiscicás meg vicces videót posztolnak reddit-re.

belekotty 2022.09.20. 13:24:33

@bordon: Mellébeszélsz. Azt kérdezte, ha mutat neonáci képeket Magyarországról, akkor Magyarország fasiszta?

belekotty 2022.09.20. 13:26:10

@Igazamvanvagyigazamvan?: Az ő illibant szemszögéből értelmes amit ír. Legalábbis azt hiszi. A bolond beszédben is lehet logika.

bordon 2022.09.20. 14:20:11

@belekotty: Ha Magyarországon neonácik katonai, rendőri, belügyi büntetőalakulat szerepben tetszelegve gyilkolnak civileket hűvös halomba, akkor igen.
Ukrajnában nem pár kép jelenti, hogy neonácik vannak fegyveresen szabadon, sőt támogatva a hunta által. Nem egy-két kép, hanem 8 év népirtas Donbászban.
Megjegyzem Magyarországon az enyhén fasisztoid Magyar Gárdát is feloszlatta Orbán rezsimje. Ukrajnában egy olyan mellényes nyuggerkommandó labdába se rúghatna az igazi neonácik mellett.

Szóval ha te mutatsz neonacis képeket Magyarorszagról, akkor attól még nem lesz az ország neonáci. Ukrajna viszont neonácik fészke, akik a hadsereg szerepét is átvették, a legmodernebb fegyvereket kapják a NATO-tól. Nem egyedülálló eset ez, Szíriában a legdurvább dzsihádista terroristákat is felszerelte Amerika. Korábban meg Afganisztánban támogatta a mudzsahedint, bin Ladent.

Boldeone2 2022.09.20. 14:29:52

@bordon: Fordítva ülsz a lovon. Az ukránok Donbászban nem nagyon voltak jelen, Krímben se, ezért kellett oda embert telepíteni. "

Pont hogy te ülsz fordítva a lovon! A Donbassban már a cár idejèn is telepítettek be oroszokat , Sztálin idején ez csak felgyorsult az iparvárosok mesterséges eloroszosítása
Egy rövid intermezzot kivève szinte csak arról szólt az orosz politika, hogy az ukránokat eltüntessék, beolvasszák

Az angolszász imperialisták őslakosok millióit irtották ki"

- Mèg nyelvezetben is előtűnnek , a régi , ócska komcsi panel szövegek , az " imperialisták "

Ugyan , ki fizetett neked , hogy ezt az ócska ruszki narratívát told!

Valahogy a teljes Közèp-ès Kelet - Európa egységes orosz- ukrán háború kérdésében , mert a vak is látja , ki az agresszor, ki akar világbirodalmat èpíteni , ki veszèlyes Európára
Ukrajnában vannak politikai szélsőségek , viszont az orosz autokrácia maga a szélsőség - a közös ès nyilvánvaló ellenségünk
Aki a putyinista narratívát tolja , az a nyugatot ès saját nemzetèt árulja el, szemben menve a törtetènelmi tapasztalatokkal
Az orosz az ellenség , az orosz birodalmi törekvések , ès nem a pár ezer ukrán szélsőjobboldali !
Vajon Oroszországban hány szèlsősèges nacionalista van ????
Ukrajna legalább elindult , hogy kilépjen a múlt sötét árnyékából , Oroszország semmit nem változott , így ellenség!

birkamenet 2022.09.20. 14:57:42

@bordon:

Mi van te pszichopata Ruszki Hazugság Propagandista, mêg minrig nyomod fel a brezsnyevi idők komcsi propagandáját?

Ha orbán meglátja,hogy mekkora putyin felszopó vagy, talán még állást is ajánl neked. Még a végén az egész ruszki propagandista Hir TV- t kicseréli terád.

chrisred 2022.09.20. 15:08:29

@bordon: Ha Magyarországon neonácikat látunk, több mint valószínű, hogy az FSZB pénzeli őket.

chrisred 2022.09.20. 15:09:40

@bordon: Donbaszban semmilyen népirtás nem volt, 8 év alatt nem sikerült semmilyen bizonyítékot találni r- A Kreml által kirobbantott felkelésnek voltak civil áldozatai.

birkamenet 2022.09.20. 15:10:02

@bordon:

Te elmebeteg, ha az ukránok nem tartanákfel a ruszkikat és putyin tankjai begördülnek, akkor a magyar neonácik lesznek Aaz elsők, akik felveszik a harcot a ruszkik ellen.

Ti kevert fajú fidessnácibolsik meg lesztek az elsők, akik virágot szórtok a ruszkik elé és eladjátok a hazát csak hogy kikaparjátok magatoknak a gesztenyét. Már 56-ban is ezt csinálta apátok nemzedéke. Vagy ti is már akkor.

birkamenet 2022.09.20. 15:27:38

@chrisred:

Jaj szegény putyin bérenc obán Viktátor, ezen a héten ki se látszik megint a sz.opatásból, pedig még csak kedd van. Nem elég, hogy lebukott, hogy elkötötte a honvédségi gépet, hogy Olszországba repüljön az egész orbán klánnal a ruszkik által pénzelt Meloni eftársnőjéhez, oszt modt meg áll a bál, hogy Meloni eftársnő egyik párttársa Hitler karlenditésekkel múlattatja az idejét.

Jajszegény komcsi-neonáci putyin elszopók, az ember csak megtalálja a neonácikat, mind itt van náluk.

arthurthedent 2022.09.20. 17:30:59

@bordon: "A Wagner csoport nem neonáci, hanem egy PMC."

Akik töb véletlenül hitler kedvenc zeneszerzőjéről nevezték el a csoportjukat.

informnapalm.org/en/russian-neo-nazis-in-the-ranks-of-wagner-pmc/

bordon 2022.09.20. 20:54:30

@arthurthedent: Persze, aki Wagnert szereti, az literally Hitler, tehát náci.
Sok tízmillió ember a világon.

Hitler amúgy vegetáriánus volt, tehát aki vega, az lényegében Hitler reinkarnációja...

Van baj a fejedben, az biztos!

Amúgy a Wagner egy kutyaközönséges német családnév (kocsigyártót, kocsikészítőt jelent, kb. a magyar Bognár névnek, szónak felel meg ilyen értelemben, jelentését tekintve), de szerintem az se biztos, hogy a zeneszerzőről nevezték el a céget.

De ha már a náculásnál tartunk, akkor nem néznél utána, hogy a Jobb Szektor, Azov és más ukrán fegyveres csoportok mennyire imádja Banderát? Azt a Banderát, akinek a fegyveresei kiirtottak vagy százezer lengyelt Volhíniában. Meg a zsidókkal se voltak finomak.
A vörös-fekete lobogókkal most is sokat pózolnak az ukrán fegyveresek.

Mindenhol vannak prolik, akik náculnak, Oroszországban is. Ez egy kelet-európai jelenség. Csakhogy Ukrajnában ők a hangadók, a fegyveresek zöme ilyen náci hátterú egyén volt 2014-2015-ben. Most is népszerű az eszme, de közben nyilván felduzzadt az ukrán hadsereg állománya, de a tapasztalt neonácik máig viszik a prímet. Rebrandelték magukat párszor. Az Azov zászlóaljból ezredet csináltak, majd létrejöttek máshol alakulataik. Például at Azov Kraken nevű klikkje, amik elég jól felszerelt alakulat lettek. Dőlnek hozzájuk a nyugati fegyverek. Az angolszász imerialista hatalmaknak nem okoz lelki furdalást, hogy esetleg rossz kezelbe kerülhetnek a hi-tech cuccok. Szíriában, Líbiában is remek piaca alakult ki a nyugatiak által adott fegyvereknek. Németországban már találtak Stinger rakétát, ami az ukránoktól került a feketepiacra.

Cs3pPPelRR 2022.09.20. 21:11:11

@bordon:

Ehhez a fajta hadviseléshez 1. semmijük nincs a ruszkiknak. Egész Ukrajnát? Ők? C.rakétákkal meg légierővel mint Amerika?
Ahhoz fel kéne nőni a feladathoz. :D Örüljenek, ha magukat meg tudják védeni.
2. nekik ehhez a szárazföldi romantikához van rengeteg de ócska cuccuk: ülünk a harckocsin meg a BTR-en és integetve, mutogatva azt a hulladék (eredetileg 75 éves) AK fejlesztést, megyünk be az országba a naplementébe. Aztán kiugrik egy kis tacskó huszonéves ukrán a bozótból egy páncéltörővel vagy egy 18 éves majomgyerek a drónjával a magasból és oda a katonai romantika ;)
Mert világ túlhaladt ezen a 2.vh.-s stratégián meg a 70 es évekbeli fegyvereken.
Jó reggelt.
Ja és 3.: Nem kellett volna elfelejteni, hogy habitusban az orosz meg az ukrán egyforma. Ebben a tekintetben saját magukkal hadakoznak. Ezek azon fajták, akiket ha 5-en vagytok és ütitek, tapossátok, nem csicskul be, hanem 8 adjára is feláll fogak nélkül akár, leköp és eléd áll, hogy bunyózzunk. Nem is értem az oroszokat, mi volt a terv.

Cs3pPPelRR 2022.09.20. 21:16:14

Még egymillióval is csak annyi orosz lenne mint ukrán. Csakhogy ők otthon vannak és helyben van minden.
Amazoknak meg oda kell érni ÉLETBEN az úton + az a rengeteg ember milyen felszerelést vesz fel, mivel harcol? Hát már az eddigieket sem tudják ellátni rendesen.
Dárdákat dobálnak majd a besorozott 18 évesek? :D
2 hét? Na persze. És még ha így is lenne, ki őrzi azt a végeláthatatlan hosszú orosz határszakaszt és az a rengeteg felszerelés honnan jön? Elvonják a necces határszakaszoktól? Azt nem kéne.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.09.20. 22:56:19

@Cs3pPPelRR: na ott a pont de nagyon. Utolsó bekezdés meg pláne!

birkamenet 2022.09.20. 23:21:01

@bordon:

Putyin és a ruszkik háborús bűnösök, akik ha Moszkvában nem lesznek lámpavasra húzva, akkor ki lesznek adva Hágának.

Orbán meg putyin irányitása alatt álló leghűbb csatlós, az EU bomlasztására bevetett hasznos hülye. Évi 2-3-szor meg oboázik putyinnak.

birkamenet 2022.09.20. 23:30:00

@Cs3pPPelRR:

Az ukránok mértékkel a ruszkik felett állnak minden tekintetben. Nyugaton senkihez nem kell alkalmazkodniuk, nem kell i tegrációs tanfolyamra járniuk, mert teljesen európaiak. Ráadásul ők önerőből zavarták el Moszkváig a ruszki felszopó, hazaáruló kormányukat, mert az az európai út helyett a diktatórikus szovjet útra akarfa vinni az ukrán népet.

A fidernyák hazaárulók pont ezért rühellik az ukránokat, mert ők meg a ruszki felszopó diktatúrába vitték Magyarországot és ott is akarják tartani.

Cs3pPPelRR 2022.09.21. 00:00:54

Ja meg még csak annyi, hogy frontális támadás esetén egy 60km es határszakasz hathatós védelméhez 100.000 harckész ember kell (a helyszínen) az összes logisztikával meg minden háttérrel, akkor hogy akarna bárki józan ésszel elfoglalni egy akkora országot mint ukrajna? Vicc.

bordon 2022.09.21. 01:51:28

@birkamenet: Az ukránok európaiak? LOL! Te se találkoztál még ukránnal. Mondjuk annyira európai, mint a török. A négert, indiait, arabot meg hiába küldik integrációs kurzusra, nem fogja átformálni őket. Én 10+ éve élek egy idegen kultúrában, beszélem a helyi nyelvet, de sose leszek itteni. Esetleg ha itt kezdtem volna az általános iskolát, akkor... De akkor is, a család hatása, ahova naponta hazamegy a gyerek jelentősebb a korai életkorban, mint az iskola hatása.

bordon 2022.09.21. 01:58:40

@Cs3pPPelRR: Az oroszoknak lett volna elég technikájuk egy pár hetes légihadjárathoz, annyira kellett volna az ukránokat visszabombázni a középkorba (villanyt leoltani véglet, internetet lekapcsolni, vízellátást leállítani, hidakat, reptereket, radarokat, fegyverraktárakat, laktanyákat, az elnököt kiiktatni), hogy amikor begördülnek a tankokkal, akkor ne ekkora faszerdőbe rohanjanak.
De nem! Az oroszok el akarták foglalni például Hosztomelben lévő repteret. Mintha egy Dolph Lundgren filmet akartak volna élőben megvalósítani. Le kellett volna bombázni kráterképző kazettásbombákkal, ahogy az amerikaiak mindig csinálják. Ők nem akkora hülyék, hogy beküldjenek több tízezer katonát egy ellenséges területre, ahol a védők kb. annyian vannak, mint a támadók
Az oroszok semmilyen tekintetben nem voltak fölényben. Amerika inváziós akciói mindig elsöprő fölényről szóltak. Nem is szenvedtek brutális veszteségeket.

bordon 2022.09.21. 02:13:08

@birkamenet: Makimajom Matyika, az ugye megvan, hogy Putyin leghűségesebb csatlósai a németek és a franciák az EU-ban? Ami amúgy szerintem nem baj. Nem baj, hogy valaki nem akarja Európát lenullázni az angolszász imperialista hatalmaknak gazsulálva, hogy Hunter Biden Ukrajnája, ahol annyira jó bizniszeket csinált az öregének, megmeneküljön feldarabolástól. Ukrajna egy fikció, sose lett volna szabad azokkal a határaival elismerni a függetlenségét.
A világ egyik legkorruptabb országa, mondom ezt úgy, hogy jártam nem egyszer ott és nem csak Kárpátalján. A szinte végtelen erőforrások ellenére a függetlenség óta nem sikerült emberhez méltó életet biztosítani a lakóinak. Amit Magyarországra köpköd diktatúrát kiáltva, jogállamiság miatt ajvékolva a brüsszelita elit az hatványozottan igaz Ukrajnára. Ennek ellenére Nyugaton az ukránokat felszopják. Pont mint a 80-as években az afgán mudzsahedeket, vagy nemrég a csillogó szemű szíriai dzsihádistát, akit fel kellett fegyverezni, mert állítólag attól lesz ott demokrácia.

Rodney_2 2022.09.21. 03:46:34

@arthurthedent: Jó. akkor most tedd át ezt az érvelést az ukrán helyzetre: hány évig fog tartani az oroszoknak elfoglalni Ukrajnát és hány orosz katona halálával fog járni? Jó sok: tehát akkor az USA logika szerint bevethetnek atomfegyvert, leatomozhatják Kijevet és Odesszát mondjuk. Csak itt ezt a kurva nagy kettős mércét szerettem volna újra megvilágítani. Nagyon feltűnően elfogult vagy ukrán ügyben, tök mindegy hogy miért, de próbáld a dolgokat megnézni a másik oldalról is.

Rodney_2 2022.09.21. 03:52:11

@birkamenet: Te se láttál még ukránt te majom. A háború előtt a gazdaság két fő ága a szervezett bűnözés meg a kurvák voltak. Vannak ott olyan oligarchák akiknek 1000+ fős magánhadseregük van mindennel felszerelve és most a bejövő nyugati fegyverszállítmányokból "lábon" veszik meg amire még szükségük van, illetve amit jó pénzért tovább tudnak értékesíteni az USA ellenségeinek.

Rodney_2 2022.09.21. 03:55:28

@Cs3pPPelRR: Mi volt a terv? Hát ami 2014-ben még működött. Valahogy lemaradtak arról, hogy azóta milyen változások mentek végbe Ukrajnában (nem utolsó sorban az USA áldásos ottani tevékenysége következtében)

Rodney_2 2022.09.21. 03:59:07

@birkamenet: Mi a bajod Hitlerrel te szardarab? Az egyetlen probléma az volt, hogy nem nyert. Ha Hitler nyert volna, akkor te most harcos Hitlerovc lennél, mert azt az agymosó propagandát kaptad volna egész életetben, saját eszed meg nincs semmi :)
És akkor persze Berlin nem a buzik és muszlimniggerek európai központja lenne. De szörnyű, mi??

chrisred 2022.09.21. 04:55:25

@Rodney_2: Japán megtámadta az Egyesült Államokat, Ukrajna nem támadta meg Oroszországot.

chrisred 2022.09.21. 05:04:58

@bordon: Bandera szerepe nagyjából az volt náluk, mint Horthy szerepe nálunk. Amikor az ukrán nacionalisták ezetket az etnikai tisztogatásokat végezték, Bandera éppen egy német koncentrációs táborban csücsült.

arthurthedent 2022.09.21. 06:02:35

@bordon: "Az oroszoknak lett volna elég technikájuk egy pár hetes légihadjárathoz, annyira kellett volna az ukránokat visszabombázni a középkorba (villanyt leoltani véglet, internetet lekapcsolni, vízellátást leállítani, hidakat, reptereket, radarokat, fegyverraktárakat, laktanyákat, az elnököt kiiktatni)"

Igen, ezt ma az egész világ háborús bűnnek tekinti.

arthurthedent 2022.09.21. 06:10:24

@bordon: "De ha már a náculásnál tartunk, akkor nem néznél utána, hogy a Jobb Szektor, Azov"

Az ukránok nem mondták, hogy lerohanják oroszországot, mert nácik. Az oroszok viszont erre hivatkoznak még most is. Miközben a Wagner Csoport kimondottan náci, náci tetoválásokkal, náci jelszavakkal, náci ideológiával.

Elítélt sorozatgyilkosokat toboroznak orosz börtönökből. náci karlendítés, náci ideológia, náci jelvények.

Ennyi.

arthurthedent 2022.09.21. 07:27:14

@Rodney_2: "Jó sok: tehát akkor az USA logika szerint bevethetnek atomfegyvert"

1) Annyit mondtam, hogy nem 100 000 halott USA katonával számoltak, hanem egymillióval.

2) Japán valóban megtámadta amerikát, Ukrajna meg nem támadta meg Oroszországot.

3) Oroszország nem azért nem veti be az atomfegyvereket, mert valamiféle erkölcsi kifogásuk van ellene, hanem azért, mert akkor ők is kapnának atomot a nyakukba.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.21. 09:59:25

@bordon: akkor most vedd számba az orosz neonácikat is. Ki pénzeli? Ki látja el fegyverrel? Kibaz, aki eltűri? Ja, a mi nácink jó náci! Hol is hallottam ezt?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.21. 10:00:10

@belekotty: igen, a bolondok néha logikusak. De attól még bolond.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.21. 10:02:40

@bordon: nem, kedves moszkovita, nem azért támogatja a nyugat Ukrajnát, mert vannak szélsőségeseik. De, ha megnézed, háborús bűnöket nem csak a nácik követnek el. Ez alapfelállás az orosz haderőknél.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.21. 10:07:08

@bordon: marhaság, az oroszok fölényben voltak. A meglepetés erejével támadtak, csak nem számítottak arra, hogy nem felszabadítóként fogadják őket.
Az, nem a fölény hiánya, hogy nem tudtak kivitelezni egy reptér elfoglalást, egy rajtaütést sem. A saját alkalmatlanságukat mutatja.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.21. 10:08:58

@bordon: ja, azt meg meg sem említettem, hogy a légifölényt ki akarták építeni, bombáztak reptereket, katonai létesítményeket. Csak épp a légierejük szart sem ér.

Rodney_2 2022.09.21. 10:31:34

@arthurthedent: 3.-hoz: kitől kapnának atomot?? Csak nem mégis a "nyugat" támadta meg Oroszországot a jó kis proxy háborúban, ahol az imádott ukrán csőcseléked mint ágyútöltelék, feláldozható értéktelen human garbage szerepel? Szedd már össze magad és próbáld ezt az egészet objektíven nézni. Én utálom az oroszokat mint a szart, de személyes tapasztalatok alapján az ukrán még ócskább szemét söpredék, ezért veszélyes őket győzelemre segíteni. Ha mindkét ország elpusztul, az OK. Akkor van haladás. De attól még ott marad a másik probléma: az USA kedvére bombáz, gyilkol, lerombol, elfoglal ahogy éppen kedve tartja, ahol valami pénzt keres rajta. Az nem zavar? Kb az egyetlen aki ebben valamennyire tudta eddig akadályozni, az oroszok voltak. Pont ezért akarja az USA kicsinálni és ledarálni őket. Persze nem saját emberveszteségek árán, arra jó az értéktelen keleti szláv szemét ( = ukrán)
A másik dolog: már ment az ukrán háború, amikor valami USA stratégiai elemzésben olvastam, hogy az USA még a UK-t sem védené meg atommal (nem hogy a Baltikumot vagy Lengyelországot) azon az áron, hogy maga az USA területe veszélybe kerüljön, és hogy egy ilyen konfliktus a NATO végét jelentené, mert kiderülne, hogy a király meztelen.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.21. 11:33:43

@Rodney_2: az oroszok? Meg. Ideggáz, kazettás bomba...

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.21. 11:36:11

@Rodney_2: mondjuk Szíriában légi fölényt kiépíteni nem volt nagy kunszt. Egyetlen repülő is elég.

arthurthedent 2022.09.21. 11:52:35

@Rodney_2: "ahol az imádott ukrán csőcseléked mint ágyútöltelék"

Oroszország soroz életfogytosokat, gyilkosokat, sorozatgyilkosokat, nemi erőszaktevőket katonának? Igen. Akkor miért erőlteted ezt az "ukrán csőcselék ágyútöltelék" dumát?

arthurthedent 2022.09.21. 11:55:58

@Rodney_2: "De attól még ott marad a másik probléma: az USA kedvére bombáz, gyilkol, lerombol, elfoglal ahogy éppen kedve tartja, ahol valami pénzt keres rajta. Az nem zavar?"

Legyünk őszinték. Ha az amerikaiak akarnák elfoglalni magyarországot, akkor gyorsan megadnánk magunkat és várnánk, hogy mit hoznak magukkal. Az átlagjóskának kicsit emelkedne az életszínvonala aztán ennyi.

Ha az oroszok akarnak elfoglalni, akkor jobban jársz ha felgyújtod a házad és amikor már jól ég fejbelövöd magad a héz előtt.

Így TALÁN elkerülheted, hogy megerőszakoljanak.

Rodney_2 2022.09.21. 14:05:15

@arthurthedent: A "nyugatnak" ágyútöltelék az ukrán, de degenerált idióta. Már rájöttem, hogy az a bajod, hogy egyszerűen hülye vagy :)

chrisred 2022.09.21. 14:09:20

@Rodney_2: Tudom, hogy nem szép dolog, de én is úgy gondolom, hogy az oroszok inkább Ukrajnában háborúzzanak, és ne Magyarországon.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.09.21. 18:09:55

Látom az az egy két szerencsétlen fideszkomcsi igyekszik rendesen megdolgozni a pénzünkért! :))

arthurthedent 2022.09.22. 09:44:30

@Rodney_2: "A "nyugatnak" ágyútöltelék az ukrán, de degenerált idióta. Már rájöttem, hogy az a bajod, hogy egyszerűen hülye vagy :)"

Ja, ezt mondja az orosz propaganda. Miközben magáncégeket vetnek be, szíriában toboroznak pénzért, elítélt bűnözőket hajtanak ki a frontra és öreg papákat visznek a frontra.

A nyugat nem küldhet katonákat ukrajnába, fegyvereket küldhet, felderítésben segíthet, kiképzésben segíthet, hogy legyen esélyük az ukrán katonáknak és ne csak "ágyútöltelékek" legyenek.

Oroszország olyan ostoba, hogy "megtorlóakciókat" hirdet, arról beszél, hogy "nem lesz kegyelem", el akarja törölni ukrajnát, tagadja, hogy ukrán nép egyáltalán létezne, be akarja olvasztani ukrajnát az orosz birodalomba, kegyetlenkedik a lakossággal és közben úgy csinál, mintha az ukránok kizárólag a nyugat kedvéért állna ellen.

Rodney_2 2022.09.22. 20:33:07

@arthurthedent: Na mondtam :( Hihetetlen hogy valaki, aki ennyit foglalkozik a témával mint te, ennyi idő után még mindig nem ért semmit az egészből :((( Akkor mondogassad, hogy Putyin az új Hitler, Zelenszkij az új Jézus, ukrán jó, orosz rossz, stb. Az USA nevét ki se ejtsd, hiszen az olyan messze van ettől a konfliktustól, mint amilyen öreg jóságos bácsi Soros György.

Rodney_2 2022.09.22. 20:37:35

@chrisred: Na egyszer kivételesen egyetértünk valamiben. Valahol fentebb írtam, hogy nekem teljesen OK, ha az oroszok és ukránok kinyírják egymást, de emiatt nem kellett volna bedönteni az európai gazdaságot az idióta szankciókkal (már megmondták az elemzők, hogy a szankcióknak rövid távon semmi komolyabb negatív hatásuk nincs az oroszokra, a hosszabb távot meg még meg kellene érni).

arthurthedent 2022.09.23. 08:26:38

@Rodney_2: "már megmondták az elemzők, hogy a szankcióknak rövid távon semmi komolyabb negatív hatásuk nincs az oroszokra"

Azt azért ne hagyjuk ki, hogy az elemzők 99%-a szerint a szankcióknak igen komoly rövid távu hatásuk van. Az, hogy találsz a neten pár olyan arcot, aki pont az ellenkezőjét állítja teljesen lényegtelen. Olyat is találsz, akik szerint lapos a föld és a világot gyíkemberek irányítják.

chrisred 2022.09.23. 08:31:36

@Rodney_2: Mivel z azonnali hatásokat biztosító megoldásokat Európában senki nem pártolja (ti. katonákat küldünk), kénytelenek vagyunk ezzel beérni.

arthurthedent 2022.09.23. 08:35:41

@Rodney_2: "Akkor mondogassad, hogy Putyin az új Hitler, Zelenszkij az új Jézus, ukrán jó, orosz rossz, stb. "

Mikor mondtam én olyat, hogy a zelenszkij jézus meg az "ukrán jó"? Hogyan jön ez ide? Ha nem ő az új jézus, akkor meg lehet támadni az országát? Lőni lehet rá rakétával? El lehet csatolni az ország területeit? Meg lehet kínozni az állampolgárokat?

Rodney_2 2022.09.23. 10:10:46

@arthurthedent: Az USA és Izrael pl pont ezt csinálja: kinevez nekik nem tetsző, rájuk (szerintük) fenyegetést jelentő embereket "gonosznak" majd simán megölik őket (lebombázzák, megkínozzák (Guantanmo előtt egy román katonai légi bázison kínoztak, ki is derült, filmet is csináltak róla, felelős nincs), kiirtják családostul és még ő a hibás mert otthon voltak a gyerekei amikor szétlőtték a házát, stb) Ja és persze elfoglalnak szuverén országokat és pl Izrael el is csatol területeket, mert az kell neki és kész. Ezért könyörgöm, hogy próbáljatok már egy kicsit objektíven látni. Nem öröm egy háború a szomszédban, de amikor más országokban generációk életét teszik tönkre a mi "szövetségeseink" az sem egy happiness. Kérdezz meg egy irakit vagy líbiait, hogy most jobb az élet, az infrastruktúra, a közbiztonság, az egészségügyi ellátás vagy amikor egy "diktátor" alatt senyvedtek! Meg fogsz lepődni :(((

Én munka miatt éltem eleget Romániában ahhoz, hogy érzékeny legyek a nemzetiségi szarkavarásokra (előtte nem érdekelt) és ezért pl ha Putler elfoglalja a volt Szovjetúnióból a kivált "országokból" az oroszok lakta területeket, az nekem fair. Főleg, hogy olyan "országok" korábban, történelmileg nem is léteztek. Lásd Trianon és a török példa. A törököknek volt ereje hogy visszafoglalják amit kellett (jó, becsúszott egy kis népirtás), a magyaroknak nem, pedig szintén próbálták. A másik dolog, ami elég durva ha belegondol az ember: a 2. világháború utáni béke / békék elképesztő mennyiségű "justizmord"-on alapulnak. Különböző területekről milliókat telepítettek ki vagy a kollektív bűnösség elve alapján (nem Hitler bazmeg, hanem a felszopott nyugati überdemokraták döntöttek így) vagy a határok tologatása miatt. A lenygeleknek pl azért nincs nemzetiségi problémája, mert a Szovjet által megszerzett területekről (kb egész Belarusz, na az is egy milyen ősi nép?? ) és Galícia területéről SOK MILLIÓ lengyelt telepítettek ki és hova tették őket?? A németektől elcsatolt színnémet területekre, ahonnan SOK MILLIÓ németet telepítettek ki. Erről láttam néhány megrázó kiállítást az elmúlt években (most főleg Lengyelországban élek, azért is látok dolgokat máshogy mintha nem lennének ilyen személyes tapasztalataim, itt pl sokan utálják az ukránokat mint a szart és azt mondják, hogy amikor konfliktus volt velük, a német náciknál és a "szovjeteknél" is kegyetlenebb állatok voltak) Ha nem lenne világos, azért hoztam ezeket a példákat, hogy lsd: igen is van a nemzetközi közgondolkodásban jelentősége annak, hogy egy területen kik laknak, azért pakolgatják és irtják őket :(((

Rodney_2 2022.09.23. 10:14:23

@arthurthedent: @chrisred: a szankciók célja az volt, hogy megállítsák a háborút, ez nem jött be. Ilyen értelemben "hatástalanok". Hosszabb távon nyilván más a helyzet, de az majd kiderül hogy mennyire.

arthurthedent 2022.09.23. 10:21:49

@Rodney_2:

1) Ez az ún. "kapufatologatás" érvelési hiba. Először az a mondás, hogy "semmi komolyabb negatív hatásuk nincs", majd amikor ezt nem sikerül bizonyítani jün az, hogy a végső céljukat még nem érték el. Szóval ja, érvelési hiba.

2) A "hatástalan" szó semmilyen értelemben nem jelenti azt, hogy "nem érte el a végső célját". A hatástalan azt jelenti, hogy nincs hatása, semmilyen hatása.

arthurthedent 2022.09.23. 10:24:57

@Rodney_2: "Az USA és Izrael pl pont ezt csinálja"

Fenéket csinálja "pont ezt". Sok gazemberséget csináltak, az igaz, lehet is bírálni őket, de "pont ezt"? Ugyan már!

Oroszország állandóan gyalázza, vádolja amerikát. Ha pont ugyanazt csinálja amerika is, akkor mégis milyen alapon vádolja oroszország őket?

arthurthedent 2022.09.23. 10:32:00

@Rodney_2: "ha Putler elfoglalja a volt Szovjetúnióból a kivált "országokból" az oroszok lakta területeket, az nekem fair. "

Ja, értjük, szóval megtámadni egy országot területszerzés céljából az fair. Akkor miért kellett azt hazudni, hogy tulajdonképpen függetlenséget akarnak ezeknek a területeknek? Miért kellett azt hazudni, hogy nincs is ukrajna?

chrisred 2022.09.23. 10:45:22

@Rodney_2: Megállítsa a háborút, ez időben és térben is érthető. A háború nem terjedt tovább, ezt úgy tekinthetjük, hogy megállt, lokalizálódott.

Rodney_2 2022.09.23. 13:54:28

@arthurthedent: @chrisred: Feladom :) ti megélhetési hülyék vagytok??

chrisred 2022.09.23. 15:20:55

@Rodney_2: Te is szeretnél megélni a hülyeségeidből?
süti beállítások módosítása