jager

Léteznek objektív háborús hírek és szakértők?

2023. február 08. - Jäger.

Bármilyen területet is veszünk alapul, szakértőnek az a személy tekinthető, aki az adott tárgykörben megfelelő végzettséggel és tudományos fokozattal bír illetve főállásában is az adott témával foglalkozik. Igen ám, de vannak helyzetek, területek, melyek esetében nem egyértelmű a dolog. Az ukrajnai háború kapcsán például milyen végzettség számít megfelelőnek és hogyan lehet ezzel főállásban foglalkozni? A hozzánk eljutó háborús hírek mekkora százaléka fake news?

leopard_tankok.jpg

Német Leopard 2 harckocsik. Forrás: LINK

Előbb a szakértő kérdésről. Nos ahhoz, hogy magát valaki szakértőnek nevezhesse az ukrajnai háború kapcsán három dolog szükséges: először is külpolitikai - diplomáciai vagy katonai (biztonságpolitikai) területen megszerzett egyetemi végzettség (esetleg doktorátus). Ezek azok a területek ugyanis, amelyek valóban szorosan összefügghetnek a konfliktussal: főleg a nemzetközi diplomácia és a hadtudomány (hadászat, haditechnika, biztonságpolitika). Itt kell hozzátenni: az ukrajnai háborús konfliktusnak vannak közgazdasági, történelmi és a nemzetközi joggal kapcsolatos vetületei is, így bizonyos körülhatárolt kérdésekben az ilyen végzettségekkel rendelkezők is lehetnek szakértők. Másodszor szakmai tapasztalat is kell a két kiemelt területen (diplomácia, hadászat) hiszen mit sem ér az elmélet a tapasztalat nélkül, vagyis fontos, hogy a témát elemző személynek legyen releváns szakmai múltja: valóban leszolgált évek a haderőnél (lehetőleg magas rendfokozatban) vagy külpolitikai szolgálati idő a kormány megfelelő szerveinél letöltve. És végül harmadszor: pártatlanság is szükségeltetik, hogy NE pártpolitikai alapon közelítsen az illető a háborúhoz, hanem objektív szakmaisággal.

A felsoroltak alapján nem túl sok igazi szakértőt látatunk, hallhatunk a médiában sajnos. Vannak biztonságpolitikai szakértők, nyugállományba vonult tábornokok, közgazdászok, de rendszerint valami mindig hiányzik a felsoroltakból, többnyire vagy a releváns szakmai tapasztalat vagy a pártatlanság. Új elem lenne a kérdésben a helyi viszonyokkal tökéletesen tisztában lévő Oroszország és Ukrajna szakértők megkérdezése, főleg ha ezek helyismeretük mellett a korábban említett végzettségekkel, szakmai tapasztalatokkal is rendelkeznének.

ukran_katona.jpg

Ukrán katona 2023 január 23-án a zaporozsjei régióban. Forrás: LINK

Az objektív hírforrások kérdése a másik érdekes téma: ezekből ugyanis nagyítóval sem lehet találni túl sokat. A harcoló felek forrásaiban eleve nem nagyon lehet megbízni, hiszen részint nincs érdekükben valódi információkat kiadni veszteségeikről (azokkal az ellenfél visszaélhet), részint pedig saját lakosságaik és közvéleményük felé mindig erőt és a végső győzelem esélyét (közelségét) kell mutatniuk. Vannak azonban olyan internetes források, melyek nem az egyes kormányoknak dolgoznak mégis megjelentetnek veszteségeket, melyekből ha közvetett módon is de leszűrhetőek bizonyos következtetések (pl militáns blogok, független hírforrások cikkeiből). Aztán ott vannak a harcoló felekkel nem érdekközösségben álló harmadik országbeli médiumok, hírcsatornák, melyek adnak le időnként tudósításokat. Hozzá kell azonban tenni: mind a blogok, mind ezek az említett hírcsatornák a háborúnak csak maximum egy-egy szeletét tudják megmutatni.

Nagy kérdés tehát, hogy honnan tájékozódunk és mennyire akarjuk önkéntelenül is, hogy az általunk támogatott oldal fölényét sikereit halljuk vissza (önmegerősítés). Ha erre fogékonyak vagyunk, akkor például az orosz oldal támogatása esetén oroszországi forrásokat, az ukránok harcával szimpatizálva pedig kijevi híreket hallgatunk. Ugyanez képeződik le a hazai médiára is: az állami médiumokban (TV csatornákon, újságokban) orosz-párti és ukrán-ellenes hangvételt (hírtorzítást) tapasztalhatunk, míg az ellenzéki orgánumokban ukránok által közzétett adatok, következtetések a gyakoribbak.

A legjobb megoldás a több oldalról való tájékozódás, a józan eszünk használata és a minél inkább objektív (szélsőség-mentes) gondolkodás. Ezeken túl persze vannak jelenségek, tendenciák és kulcs-hírek, melyek egyidejűleg több hírforrásban is megjelenve sokat árulnak el a háborúról. A napokban három ilyen is megjelent. Az egyik, hogy az USA újabb milliárdokat áldoz az ukrán hadsereg támogatására, így elmondható, hogy Washington idén februárban már 24 milliárd dollárnál tart az Ukrajnának eddig (a háború kezdete óta) küldött átutalások terén. A második hír, hogy Ukrajna 164 db - más forrásokban 200-300 - nyugati típusú (Abrams, Leopard, Challenger) harckocsit kap az amerikaiaktól, németektől és angoloktól. Végül a harmadik, hogy Vlagyimir Putyin több százezer Oroszországban sorozott és kiképzett katonát küld Ukrajnába egy új támadó offenzíva keretében.

himars.jpg

HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) Forrás: LINK

Bár a beígért nyugati harckocsik hadászati szempontból nem akkora jelentőségűek mint a HIMARS rakéta-tüzérségi rendszerek (melyeket az ukránok óriási hatékonysággal használnak Kelet-Ukrajnában) politikai okokból nagyon is fontosak mert a hozzájuk kapcsolódó logisztikai támogatással együtt jelentős elköteleződés-növekedést hoznak majd az euroatlanti nagyhatalmak és Ukrajna kapcsolatában. (Egy eddigieknél sokkal szorosabb együttműködés várható Kijev és Washington között a harckocsik ellátása és szervizelése kapcsán.) A harckocsi-arány egyébként óriási orosz fölényt mutat: a globalfirepower.com szerint Oroszországnak 12 566 db harckocsija van, ebből pedig a holland Oryx elemzőportál szerint csupán 1500 veszett oda az ukrajnai harcokban (ez alig 12% veszteség). Ilyen jelentős fölényen csak több ezer Abrams és Leopard helyszínre küldése tudna változtatni, de annyit a NATO egészen biztosan nem tudna nélkülözni. Az ukrajnai küzdelem mára egyértelműen anyagháborúvá vált (mint az első világháború) és ebben a nagyobb nyugati pénzügyi keret csak évek múlva fogja éreztetni hatását. Oroszországot nyilvánvalóan nem lehet megverni Ukrajnában. Meggyengíteni, kivéreztetni, tönkretenni esetleg. Ehhez pedig 3 dolog kell Ukrajnának: korszerű tüzérség, korszerű légelhárító rendszer és sok-sok ezer korszerű drón.

Az említett hírek fontosak tehát és megfelelő tárgyilagossággal levonhatóak ezekből fontos következtetések a háború állásával és menetével kapcsolatban is. A probléma azonban továbbra is fennáll: az álhírek, csúsztatások és propaganda-anyagok hatalmas túlkínálatában nagyon nehéz valós hírekhez jutnunk és tényszerű tájékozódást kapnunk az ukrajnai háború fejleményeiről.  jager_also.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jager.blog.hu/api/trackback/id/tr5318042966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nietzsche. 2023.02.08. 20:27:46

Az biztos, hogy a közgazdászból lett kormány-szócső Nógrádi György nem szakértő csak egy óriási hype az 1,2,3 szövegeivel. Minden mondókája ugyanabban a körben mozog: az USA áll minden mögött és az oroszok diadalmaskodnak majd, mert hogy Putyin legyőzhetetlen. Ennyi. Ezt variálja.

Jäger. 2023.02.08. 22:21:01

@Nietzsche.: Az biztos, hogy Nógrádi úr nem éppen az objektív és pártatlan vélemény artikulálás mintaképe. Enyhén szólva elfogult egy bizonyos köztudott irányba. :)

ulpius66 2023.02.09. 16:04:27

"Amerikai szenátor: nem tudom kizárni, hogy tényleg az Egyesült Államok robbantotta fel az Északi Áramlatot

Portfolio
2023. február 09. 10:03

Mike Lee, Utah állam szenátora nem tudja kizárni, hogy igaz, amit Seymour Hersh oknyomozó újságíró ír tegnap megjelent, nagy vihart kavart cikkében, melybe azt állítja: az Egyesült Államok robbantotta fel az Északi Áramlat vezetékeit.
"Aggaszt, hogy nem tudom azonnal kizárni azt az állítást, hogy az Egyesült Államok robbantotta fel az Északi Áramlatot. Ellenőriztem a dolgot néhány szenátor kollégámmal. Akiket én megkérdeztem, nem hallottak még a dologról. Ha ez igaz, hatalmas problémánk van”

– írta személyes Twitter-fiókján Mike Lee, Utah állam republikánus szenátora.

Seymour Hersh amerikai oknyomozó újságíró szerint az Egyesült Államok robbantotta fel az Északi Áramlat vezetékeit – az akcióra Joe Biden amerikai elnök adott

ulpius66 2023.02.09. 16:09:06

az akcióra Joe Biden amerikai elnök adott utasítást állítása szerint, megkerülve az Egyesült Államok törvényhozását, vagyis a szenátorokat és a kongresszusi képviselőket egyaránt."

Akkor most ez is fék nyúz?

TÉNYLEG!

VÉGÜLIS KIK ROBBANTOTTAK? AZ ANGOLOK VAGY AZ ÁMERIKAIAK????

DERÍTSE MÁN KI VÉGRE VALAKI!!!!!

Argus_ 2023.02.09. 16:13:40

Az Észami Áramlatot az FSZB robbantotta fel. Putyin adott rá közvetlenül parancsot. A szenátorok lóf@szt se tudnak, csak kis hírverést akarnak a nevük körül.

ulpius66 2023.02.09. 16:22:02

@Argus_: Ugye ez nem fék nyúz?

ulpius66 2023.02.09. 16:24:52

@Argus_: Én meg aztat hallottam, hogy az Északi Áramlatot a TEK robbantotta fel, Orbán személyes parancsára....ÉS EZTET BIZTOS FORRÁSTÓL HALLOTTAM!

birkamenet 2023.02.09. 17:00:22

Annyiit tudunk:

Fidess = a KREML PROPAGANDA felmondása.

Moszkvában irják meg nekik a propaganda szöveget, ez már kiderült a háború elején is.

birkamenet 2023.02.09. 17:08:41

Azzal is lebuktak a ruszkik, hogy szerte Európában tulajdonképpen bagóért vásárolták meg az aljapolitikusokat, akik otthon meg sz EU-ban nyomták a Kreml által irt propaganda szöveget.

Nem csoda, hogy ez az aljanépség mind az orbán által imádott fundamentalista neonáci pártok emberei. Miközben maguk a pártjaik is Kreml felszopók, akárcsak orbán és a fidesse.

ulpius66 2023.02.09. 17:14:08

hvg.hu/vilag/20230209_Eszaki_Aramlat_robbantas_Seymour_Hersh

EBBEN A CIKKBEN VAN RÉSZLETEZVE, HOGYAN ROBBANTOTTAK AZ ÁMERIKAIAK...A NORVÉGOKKAL SZÖVETKEZVE!!!!!!

EBBEN AZ EGÉSZ CICÓBAN NORVÉGIA JÁRT A LEGJOBBAN, 650 MILLIÁRD DOLLÁRRAL NŐTT A GÁZBEVÉTELE!!!!

birkamenet 2023.02.09. 17:15:36

Ami a magyar fidernyák dezinformációs iparágat illeti, még leghülyébb gombák elött is világos, hogy a TELJES FIDESS az éjjel-nappali teljes ruszki propaganda felmondására van ráállitva.

Nem is csoda, hogy egész Európa tudja, hogy Magyarország putyin csatlós állama. Szerbiàval együtt.

birkamenet 2023.02.09. 17:18:04

@ulpius66:

ORBÁN CCCP VIKTOR MEGVÈDTE A KGB ÜGYNÖK KIRILLT A SZANKCIÓKTÓL!

MER EGY KGB-S NEM HAGY CSERBEN EGY MÁSIK KGB-ST, HÁ NEM?

ulpius66 2023.02.09. 17:27:40

@birkamenet:

ÉN dezinformációs szakember vagyok!
(a háborúhoz nem értek, de a dezinformációban "király" vagyok...)

ulpius66 2023.02.09. 17:31:08

A buzik hatalomra kerülése esetén üldözni fogják a hetero-kapcsolatot!

Nem fogják elismerni a hetero-házasságot, és e kapcsolatból gyermek születése esetén börtön jár!

SZÉP ÚJ LIBERÁLIS VILÁG!

Boldeone2 2023.02.09. 17:48:12

Objektív számokat nem tudunk, de az a 300 feletti, ( 330) modern nyugati tank, nagyok sokat jelentene az ukránoknak. Gondoljunk csak bele, 3400 tank rohanta le Ukrajnát kb, abból kb eddig 1400- at megsemmisítettek, kb 2300 eleve nem is helyezhető működèsebe , 2000 db- ot pedig fel kell újítani, a szakertők szerint, így már mindjárt nem olyan drámai a helyzet
Ha időben küldtèk volna a megfelelő fegyvereket Ukrajnának, akkor már sokkal jobb lenne a helyzet...

Azt, hogy mennyi fegyvere van az ellefèlnek mèg, pontosan nem lehet tudni, de nyilván ott is fogyóban. Nem vèletlenül fordultak Kína, Irán ès Korea felè...
Önmaguktól kèptelenek lesznek fenntartani a fegyvergyártás szüksèges ütemèt
Most teljes erőbedobással harcolnak az oroszok , de ha tavaszig nem érnek el jelentős áttörèst, ami nem Bahmut elfoglalását jelenti , akkor az ukránok újra fordíthatnak az új fegyverekkel. Ha az sikerül nekik, akkor Putyin elveszti a háborút, mert újabb fordulata szerintem nem lesz esèly

ulpius66 2023.02.09. 17:55:25

Itt egy politikai szakember (szakasszony) Lukácsi Katalin, MZP egykori helyettese:

„Nem tisztem kommentálni Márki-Zay Péter jelenlegi politikai tevékenységét. Már csak azért sem, mert nem látom a jelentőségét."

A korábbi MMM alelnök úgy fogalmazott: nem tartja valószínűnek, hogy csatlakozna egyszer a Mindenki Magyarországa Néppárthoz, mert nem talál benne semmit, ami megszólítaná.

"A DK és a Fidesz számomra nagyon hasonlóan bolsevik párt, amelyeknél a vállalt értékrend úgy hull le a hatalom oltárán, mint másról a ruha a boldog szerelemben."
– mondta Lukácsi Katalin.

EZTET NAGYON SZÉPEN MEGMONDÁ A LIBERÁLIS POLITIKA NAGYASSZONYA....

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.02.09. 18:19:11

Ajjaj. Leírtad az állami médiák működését. Mit fogsz te ezért kapni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.02.09. 18:25:14

@Boldeone2: pontosan.a második világháború alatt úgy számoltak, hogy 4 vagy 5 sherman tank kell, hogy kilőjön egy tigrist. Egy párat kilő mire elintézik.
Az öbölháborúban az amerikai tankok elintézték a szovjet gyártmányú tankokat.
Ezeknek most is simán menne. Egy ilyen felérhet több orosz tankkal is.

Ukraine war 2023.02.12. 10:50:59

Az orosz offenzíva sz@rt se ér. Csapataink ellentámadása újabb területeket szabadít majd fel!

Control. 2023.02.18. 13:40:35

@ulpius66: Az Északi Áramlat felrobbantására Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin adta ki a parancsot.
süti beállítások módosítása